Početna aktuelnosti Socijalni dan obilježen i u Živinicama

Socijalni dan obilježen i u Živinicama

1168
0
Podijeli

 

Srednjoškolcima su  danas otvorile vrata brojne firme, institucije, pekare, udruženja, ministarstva, gradske uprave širom BiH.

Za razliku od drugih gradova na području općine Živinice samo jedan privatni subjekat i jedna JU otvorila je vrata srednjoškolcima .

U JU BKC Živinice tačnije u Gradskoj biblioteci danas su radila dva srednjoškolca, dok je u Studio Selma bilo njih petero.

Neki od njih sa nama su podijelili svoja iskustva koja su stekli tokom današnjeg dana.

(Više u izjavam…)

Socijalni dan je najznačajniji projekat srednjoškolaca koji se implementira već tri godine , čija je srž da učenici na jedan dan svoje školske klupe zamijene radnim mjestima koja će obezbijediti lokalni poslodavci.

Projekat se implementira sa ciljem ukazivanja na vrijednosti praktičnog učenja i stvaranje zdravije lokalne zajednice saradnjom između poslodavaca i srednjoškolaca. Samim tim motivirati će srednjoškolce da svojim radom doprinesu poboljšanju njihove lokalne zajednice te potaknuti sadašnje i buduće poslodavce na investiranje u mlade naraštaje, saznajemo od koordinatora Asocijacije srednjoškolaca Lokalni tim Živinice .

Socijalni dan koji provode mnoge organizacije širom Evrope počevši od Danske, Njemačke, Italije i Srbije novac najčešće doniraju u svrhu projekata za mlade na prostoru svoje zemlje. Ista situacija je i sa prvim Socijalnim danom Asocijacije srednjoškolaca u BiH koja će podržati omladinske projekte u svojim lokalnim timovima širom države.

U projektu Socijalni dan učestvuje 10 gradova nositelja projekta kao i više od 40 lokalnih timova u okviru Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje