Početna aktuelnosti Dom zdravlja Živinice od ponedjeljka nudi uslugu antigenskog testiranja

Dom zdravlja Živinice od ponedjeljka nudi uslugu antigenskog testiranja

327
0
Podijeli

Broj zaraženih osoba na koronavirus u Živinicama ne prelazi više od 20 osoba dnevno, što u HES-u još uvijek smatraju stabilnom situacijom.

Medicinski Tim koji rade u Covid ambulanti svakodnevno se susreće sa pacijentima koji se javljaju sa sipmtomima, kao što su temperatura, malaksalost, kašalj, bolovi i plućima, te nakon testiranja veći dio njih bude pozitivan , a kako navodi epidemiolog JZU Doma zdravlja, većina istih je nevakcinisana.

Broj vakcinisanih osoba je skoro dosegao do 30 hiljada.

Kako bi stigli do kolektivnog imuniteta , neophodno je još da se vakciniše oko 5 hiljada građana.

U JZU Dom Zivinice nastavljaju sa imunizacijoim u ovoj ustanovi ali i izvan nje  .

Dr.Ružića Janković Samrdžić , epidemiolog u Domu zdravlja dodaje da osobe koje su pozitivne na Covid , isključivo na osnovu urađenog PCR testa dobijaju rješenje  o izolaciju, te  na osnovu istog oni koji su u radnom odnosu otvaraju i bolovanje.

Dom zdravlja Živinice, od ponedjeljka građanima pored testiranja na PCR nudi uslugu i antigenskog testiranjaa  koji će biti na komercijalnoj osnovi, kaže direktor primarijus dr.Hidajet Rahimić.

Građani će usluge na antigensko testiranje moći uraditi u vremenu od 8 do 12 sati, a ukoliko se ukaže potreba , u narednom periodu vrijeme će biti i produženo, zaključuje direktor Rahimić.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje