Početna aktuelnosti Džemat Dubrave Donje: Otkrivanjem spomen obilježja obilježen Dan šehida

Džemat Dubrave Donje: Otkrivanjem spomen obilježja obilježen Dan šehida

107
0
Podijeli

U okviru mnogobrojnih aktivnosti povodom  obilježavanja Dana šehida u džematu Dubrave Donje, danas je  otkriveno  spromen obilježja petorici šehida Dubrava Donjih  u haremu džamije .

Uz tekbire spomen obilježje su otkrili Hariz Beširović otac šehida Vahidina Beširovića i Jasmin Kalajevac koji je dobio ime po amidži šehidu Jasminu Kalajevcu.

Kur’an na mnogo mjesta govori o šehidima, a u 154. ajetu sure Bekare, se kaže:

“I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate”.

Upravo ovaj ajet uklesan je na spomen obilježju  iznad imena šehida Beširović Vahidina, Mujčinović Miralema, Kalajevac Safeta, Kalajevac Jasmina i Beširović Đulage, koji su položili svoj život u proteklom ratu za slobodu u kojoj mi danas živimo i radimo.

Vječni dug nas živih, jeste čuvanje od zaborava žrtve,  koju su dali najbolji sinovi BiH, a ovom prilikom imam džemata Dubrave Donje  Ahmet ef Hamidović, podsjetio je na važnost te žrtve i poslao jasnu poruku mladim generacijama.

(Više u izjavi u Info bloku od 18:30h )

Ovo spomen obilježje , koje će vječno da podsjeća na žrtvu dubravskih šehida, izgrađena je za samo nekoliko dana u mjesecu Ramazanu,  koji je sada već iza nas, a ideja o izgradnje spomen obilježja predložena je  još 2014 godine , kazao je za našu TV Živinice  Sevludin Hadžić predsjednik Džematskog odbora Dubrave Donje.

Ovakve aktivnosti koje su danas  upriličene u džematu Dubrave Donje, ali i u drugim džematima  još jedan su pomen na sve one koji su stali u odbranu jedine nam domovine BiH , one koji su svoje živote ugradili u opstojnost suverene i cjelovite BiH.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje