Početna aktuelnosti Džemat Gornje Dubrave: Oganiziran zajednički iftar

Džemat Gornje Dubrave: Oganiziran zajednički iftar

1217
0
Podijeli

Zejd b. Halid el-Džuheni, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko priredi iftar postaču, imat će istu nagradu kao i on (postač), s tim što postaču neće biti umanjena njegova nagrada.” Hadis bilježi Et-Tirmizi i kaže da je hasen sahih.

U drugom se predanju navodi: “Ko priredi postaču iftar, nahrani ga i napoji, imat će istu nagradu kao i on (postač), a da postaču neće biti umanjena njegova nagrada.” Toga su svjesne džematlije džemata Gornje Dubrave, te već drugu godinu organizuju zajednički iftar za preko 200 postača.

Imam džemata Amir ef.Sakić ističe da je u organizaciji iftara najviše doprinosa dala omladina ovog džemata te privrednici koji su finansijski pomogli.

Vraćanje porodičnim vrijednostima, duhovnosti, pokornosti i strpljenju obilježava svaki ramazan, pa tako i ovaj, što je jedan od ciljeva organizovanja zajedničkih iftara.

Imam Sakić ističe da je želja da ovim aktivnostima džematlije izađu iz kuće, da se druže i razmijenjuju međusobnu sreću i tugu. Iftaru su prisustvovali i  predstavnici Medžlisa IZ Živinice na čelu sa glavnim imamom Sedin ef. Karić.

Kao što je i cilj iftara da učvrsti vjersku ljubav medju vjernicima, duh te atmosfere se itekako mogao vidjeti na licima svih prisutnih u džematu Gornje Dubrave.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje