Početna aktuelnosti GO SDP Živinice obilježio 04. oktobar, Dan oslobođenja Živinica

GO SDP Živinice obilježio 04. oktobar, Dan oslobođenja Živinica

80
0
Podijeli

Polaganjem cvijeća na Partizanskom groblju, u Spomen parku bosanskih branilaca i na bisti Josipa Broza Tita, članovi Gradske organizacije SDP Živinice obilježili su 04. oktobar, Dan oslobođenja Živinica u Drugom svjetskom ratu.

4. oktobar važan je datum u historiji Bosne i Hercegovine i grada Živinice jer se upravo u tim trenucima 1943. godine lomio fašistički otpor na ovim prostorima. Oko 5 hiljada boraca tuzlanske regije u tom trenutku bilo je angažovano u Narodno oslobodilačkom pokretu.

Prema riječima Mehmeda Rakovca, predsjednika Foruma seniora SDP Živinice, rast neofašizma u svijetu razlog je zbog kojeg se ovi datumi moraju pamtiti i obilježavati. Za Bosnu i Hercegovinu u ovim turbulentnim vremenima važno je da čuva sjećanje na heroje odbrambeno-oslobodilačke borbe. Ono što su njeni borci zaustavili 1943. i 1945. godine, nastavljeno je u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i danas također predstavlja prijetnju.

Sjećanje na važne datume Drugog svjetskog rata i odbrambeno-oslobodilačkog rata devedesetih prvi je korak u očuvanju Bosnu i Hercegovine od njenih vanjskih i unutrašnjih neprijatelja.

Ramiz Rizvanović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje