Početna aktuelnosti Međunarodni dan farmaceuta se obilježava 25. septembra

Međunarodni dan farmaceuta se obilježava 25. septembra

177
0
Podijeli

U cijelom svijetu 25. septembar obilježava se kao međunarodni dan farmaceuta.

Međunarodna farmaceutska federacija 2009. godine osnovala je organizaciju sa više od 122 članice i 4.000 pojedinačnih članova.

Cilj obilježavanja ovog datuma jeste da se potaknu aktivnosti koje promovišu ulogu farmaceuta u unapređenju zdravlja u svim krajevima svijeta.

Lijekovi su sastavni dio farmaceutske ekspertize i struke, a farmaceut je ključan zdravstveni radnik za odgovornu i racionalnu primjenu lijekova unutar zajednice i zdravstvenog sistema, uz partnerstvo sa ostalim zdravstvenim stručnjacima i pacijentima.

Farmaceutska struka širom svijeta jasno ukazuje na potrebe višesmjernog partnerstva u savremenom zdravstvu, kako bi se što uspješnije suočili s izazovima koji prijete zdravlju zajednice i blagostanju pojedinca, od pojave krivotvorenih lijekova do rezistencije na antibiotike i probleme zloupotrebe lijekova.

Ovogodišnja tema Međunarodne farmaceutske organizacije za obilježavanja Svjetskog dana farmaceuta je: „Sigurni i efikasni lijekovi za sve“, a njen cilj je promicanje presudne uloge magistra farmacije u osiguravanju sigurnosti pacijenta kroz poboljšanje upotrebe lijekova i smanjenje grešaka prilikom upotrebe lijekova.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje