Početna Uncategorized Muslimani sutra obilježavaju Kurban-bajram: Na području Živinica bajram-namaz klanja se u 5,50...

Muslimani sutra obilježavaju Kurban-bajram: Na području Živinica bajram-namaz klanja se u 5,50 sati

237
0
Podijeli

Prema Takvimu Islamske zajednice u BiH prvi dan Kurban-bajrama je u subotu 9. jula 2022. godine, a bajram-namaz će se klanjati u 05:50 sati.

Kurban ili Hadži bajram – veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, kao i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome hramu, kako bi obavili hadž, peti stub islama, što im je Uzvišeni Allah dž.š. propisao, ukoliko su stekli materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed neka je mir i spas Božiji na njega”, podsjećaju iz IZ u BiH.

Dan Arefata je danas, odnosno deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara, zul-hidždžeta, poznat je pod nazivom Jevmu-l-Arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije.

Sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidždžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

“Na Brdu milosti (Džebelu-r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja, sastali su se hazreti Adem i hazreti Havva. Muhammed, Allah mu podario spas i mir, je svoj poznati govor na Oprosnom hadždžu održao upravo na Arefatu. Ova tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna, a održava se na nekoliko svjetskih jezika. Lijepo je da oni koji nisu na hadždžu poste ovaj dan”, navode iz Rijaseta.

U tradiciji bosanskih muslimana ovaj praznik zauzima posebno mjesto. Od jutarnjih sati muški članovi porodica odlaze na sabah-namaz, a nakon toga klanjaju bajram-namaz, dolaze kući, čestitaju i obavljaju bajramske dužnosti.

Ovaj praznik predstavlja i posebnu radost za djecu. Bajram banka ili bajramluk je nešto što se čeka i čemu se raduje.

Bajram je također i dan kad se miri i prašta. Dan u kojem se zaborave svađe.

Bajram namaz će se sutra na području MIZ Živinice klanjati u 5:50minuta.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje