Početna Uncategorized Na Nišićkoj visoravni obilježena 29.godišnjica pogibije heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca

Na Nišićkoj visoravni obilježena 29.godišnjica pogibije heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca

114
0
Podijeli

Na mjestu pogibije narodnog heroja Nesiba Malkića – komandanta 210. viteške oslobodilačke brigade i pogibije četiri člana komande ove brigade okupili su se danas rodbina, predstavnici svih nivoa vlasti, saborci i predstavnici boračkih udruženja kako bi, i 29. godina nakon pomenute tragedije, odali počast najboljim sinovima ove zemlje.

Na njih ispaljena neprijateljska granata nije osujetila deblokadu humanitarnog koridora za stanovnike sjeveroistočne Bosne što je bio krajnji cilj operacije izviđanja na Nišičkoj visoravni.

U oktobru mjesecu 1993.godine, Stupni Do je još bio u plamenu, kada se komandant Nesib Malkić zaputio u izviđanje terena, kako bi se krenulo u konačno oslobađanje Vareša, žile kucavice za povezivanje slobodne teritorije RBiH.

Na rejonu crnoriječke visoravni, nadomak brda sa kojeg se mogao vidjeti Stupni Do, na izviđanju terena i planiranju borbenih dejstava, završena je jedna etapa života, gazije, heroja, šehida.

Druga od dvije ispaljene granate sa četničkih položaja, prekinula je dunjalučku misiju Nesiba Malkića, ali nije prekinula njegovu ideju i njegov san o opstanku Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, kao i svih građana kojima je BiH jedina domovina.

Tom prilikom pored komandira Malkića poginula su još četvorica njegovih saboraca, Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić, dok je pet ranjeno.

Danakon nakon 29.godina preživjeli se ne rado sjećaju tog kobnog 25.oktobra 1993.godine a više nego rado svog komandanta Nesiba Malkića.

Više u izjavam u info bloku…

Svake godine boračke gradske organizacije upriliče obilazak mjesta pogibije narodnog heroja Malkića i njegović saboraca, a prije 25.oktobra organizuju mnogobrojne aktivnosti .

Ove godine nosilac aktivnosti je Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja Živinice.

Svake godine isti je cilj – ne zaboraviti narodnog heroja Nesiba Malkića i njegove saoborce.

Program obilježavanja 29. godišnjice počeo je intoniranjem državne himne, nakon čega su predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Živinice proučili Jasin, a nakon toga uslijedilo je polaganje cvijeća.

210.brigada, na čijem čelu je bio Malkić, formirana od tri bataljona i bila je jedina borbena jedinica ranga brigade u BiH, u cijeloj Armiji, a koja nije bila vezana za liniju odbrane. Ovom prilikom je naglašeno da predstavnici vlasti u Federaciji, kantonima i općinama treba da čuvaju uspomene i da se sjećaju heroja, najboljih sinova Bosne, bez kojih ne bi bilo danas ni slobode, a ni države.

Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje