Početna aktuelnosti Na području općine Živinice rijeka Spreča poplavila 5 hektara poljoprivrednog zemljišta

Na području općine Živinice rijeka Spreča poplavila 5 hektara poljoprivrednog zemljišta

391
0
Podijeli

Zbog obilnih kišnih padavina i topljenja snijega mnoga područja širom Federacije Bosne i Hercegovine su poplavljena, čak u nekim dijelovima, ističu da je situacija gora nego 2014 godine.

Na svu sreću , na području općine Živinice stanje je za sada  stabilno.

Zbog niskih temperatura koje su prisutne posljednjih nekoliko dana  došlo  je do naglog topljenja snijega ,  a i kiša koja je jučer padala jačim intenzitetom , povećala je nivo vode u koritima rijeka na području općine Živinice.

Nivo vode u koritima rijeka Oskova i Gostelja tokom jučerašnjeg dana bio je u velikom porastu ali ipak nije došlo do njenog izlijevanja , a Spreča svoje pravo lice inače pokaže  dan –dva nakon kiša.

Tokom današnjeg dana obišli smo sve tri rijeke na području općine Živinice, i zabilježili da je nivo vode u koritima rijeka Oskova i Gostelja u opadanju , dok je rijeka Spreča , što je bilo za očekivati na pojedinim dijelovima općine  izlila i  poplavila oko 5 hektara poljoprivrednog zemljištva.

Tako da je stanje na području općine Živinice , relativno dobro, što su nam potvrdili i u Službi civilne zaštite Živinice.

U nadležnj Službi su nam također potvrdili,  da za sada nije bilo poplavljenih stambenih objekata.

Obzirom  da iz FHMZ BIH ističu da će u narednim danima biti oblačno vrijeme sa povremenom kišim ili snijegom, izvjesno je da bi moglo doći i do promjene u koritima rijeka na području općine Živinice, stoga su pripadnici Štaba Civilne zaštite i  u stalnoj pripravnosti.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje