Početna aktuelnosti Norveško pismo zahvalnosti gradonačelniku Živinica dr. Beganu Muhiću

Norveško pismo zahvalnosti gradonačelniku Živinica dr. Beganu Muhiću

281
0
Podijeli

Polovinom ovog mjeseca Norveški veterani – piloti UNPROFOR-a boravili su u Bosni  Hercegovini.

Želja im je bila obići mjesta u kojima su boravili u humanitarnoj misiji tokom rata u našoj zemlji.

Na toj njihovoj mapi bile su i Živinice.

Ugledni gosti iz Norveške posjetili su i Gradsku upravu Živinice gdje ih je srdačno dočekao gradonačelnik dr. Began Muhić.

Domaćini, na čelu sa prvim čovjekom grada, potrudili su se da Norveškim veteranima – pilotima ova posjeta ostane zauvijek u lijepom sjećanju.

A da je bilo tako, potvrđuje i reakcija Norveških pilota – veterana nakon povratka u Kraljevinu Norvešku.

Kraljevina Norveška je u aprilu ove godine, velikom paradom s više hiljada veterana u Oslu dostojanstveno obilježila 30 – godišnjicu svoje humanitarne misije na Balkanu, odnosno u Bosni i Hercegovini.

U Živinicama su, prilikom svog dolaska u Bosnu i Hercegovinu, Norveški veterani – piloti posjetili mjesto odakle su polijetali i slijetali u toku rata –  sportski aerodrom Ciljuge.

Tu su ih dočekali njihove kolege piloti Mevludin Bešić, Safet Dervišević i Mujo Mušić.
Evocirali su uspomene koje ih vežu za naš grad i izrazili spremnost da ponovo dođu u Živinice.

Koliko cijene srdačno domaćinstvo koje im je priredio gradonačelnik Živinica dr. Began Muhić sa saradnicima, ugledni norveški  gosti izrazili su svojim pismom zahvale koje je upućeno prvom čovjeku našeg grada i u kome, između ostalog, stoji:

“Poštovani gradonačelniče Živinica gospodine Begane Muhiću. Dopustite mi da vam se u ime norveške veteranske skupine osobno zahvalim na nezaboravnom vremenu provedenom kao vaši gosti! Bilo je veliko i nezaboravno iznenađenje i iskustvo biti primljen na ovaj način! TV Živinice je napravila jako dobar posao snimajući i dokumentirajući našu povijest, svrhu i posjetu. To ćemo ponijeti sa sobom i ubuduće dijeliti obitelji, članovima i prijateljima naše braniteljske organizacije. Mevludin Bešić postao je prijatelj našeg komandanta i jedinice još 1993/94. godine i zahvaljujući Vama i njemu mi smo se osjećali dobrodošli i osvježili uspomene na aerodromu. Posjeta i zajedničko druženje u Aero klubu i Živinicama, pokazali su nam grad koji se sada proširio i postao moderan i dinamičan grad u regionu. Uživao sam u našim razgovorima i razmjeni ideja o različitim budućim mogućnostima. Vrijeme našeg boravka je nažalost bilo vrlo kratko, ali mislim da će se neki od nas, i veterani koji iz različitih razloga nisu mogli sudjelovati na ovom izletu, voljeti vratiti prije ili kasnije. Na kraju ćemo ovo preporučiti. Ili ćemo možda imati gostovanja u Norveškoj, iz Živinica. Nadam se da ćete vi i regionalni politički čelnici raditi na povećanju međunarodnih letova, uključujući regiju Oslo u Norveškoj. Više hiljada Bosanaca naseljeno je u regijama u i izvan Osla. Još jednom veliko hvala na darovima i priređenim susretima s domaćim braniteljima! Vama, Vašoj obitelji, prijateljima i građanima Živinica želim sve najbolje, a mir mora biti najjača tekovina našeg vremena. Naše sljedeće generacije to zaslužuju, zbog razuma, prijateljstva i ideja o međusobnoj, sveukupnoj saradnji i razmjeni.

Lijepi Pozdrav!

Erik Ennis Dokken.”

Ovo je samo jedna u nizu stranih delegacija koja je u posljednjih par mjeseci boravila u Živinicama i sa kojima je Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom dr. Beganom Muhićem uspostavila dobru konekciju, a od koje će grad Živinice u budućnosti uživati znatne benefite izražene u poslovnoj, kulturnoj i sportskoj vezi i saradnji.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje