Početna aktuelnosti Kako Gradska uprava Živinice zadržava mlade u gradu?

Kako Gradska uprava Živinice zadržava mlade u gradu?

132
0
Podijeli

Podsjećamo, u Strategiji razvoja Grada Živinice od 2017. do 2026. godine povećana zaposlenost u privredi, poljoprivredi i uslužnim djelatnostima uz povećanje dodane vrijednosti, prepoznata je kao prvi strateški cilj Samozapošljavanje mladih putem programa razvoja poduzetništva i podrške osnivanja biznisa (Start-up) na području Grada Živinice jedna je od značajnih metoda za postizanje ovog cilja.

Pri tome, fokus Gradske uprave i u 2024. je pružiti  podršku osnivanju biznisa koji obuhvataju djelatnosti iz sektora nove ekonomije (IT sektor), tradicionalnih i starih zanata, proizvodno orijentisanih djelatnosti, uslužno obrtničkih djelatnosti, zelene/cirkularne ekonomije, socijalnog poduzetništva, poduzetništva koje obuhvata Ciljeve održivog razvoja (SDG), te drugih djelatnosti koje isključuju primarnu trgovinsku i ugostiteljsku djelatnost, kao i ostale djelatnosti koje nisu dozvoljene zakonskom regulativom u BiH.

S tim u vezi zainteresirana lica starosti do 40 godina  u proteklom periodu imala su priliku da se prijave sa svojim biznis idejama na Javni poziv koji je raspisao gradonačelnik Živinica.

Na isti je pristigao određeni broj aplikacija, nakon čega je imenovana Komisija od strane gradonačelnika odradila svoj dio posla, i 24.juna objavila preliminarnu listu korisnika koji su zadovoljili kriterije Javnog poziva .

Tako će u ovoj godini svoje ideje pretvoriti u biznise 18 mladih.

Donosimo Vam njihova imena i poslove u kojima se žele ostavriti:

 Sinanović Šefika Pekara

Nukić Almir Proizvodnja namještaja

Delić Senad Zidarski/Fasaderski radovi

Bojić Adel Staklo Enterijer

Poljić Tarik Dresura Pasa

Poljić Nedina Fitnes Centar

Hajdarević Merima Agencija za organizaciju promocija/događaja

Šabić Lejla Krojačka radnja

Talović Armin Proizvodnja namještaja

Trumić Enis Autoelektričarska Radnja

 Husejnović Dino Zabavni Salon

 Emrah Zubača Brijačnica – stari zanat

 Vejzović Anel ALU/PVC

 Šljivić Azra Frizerski salon

 Osmanović Sedina Frizerski salon

 Vejzović Amna Frizerski Salon

 Šarić Almin Unutarnje i vanjsko uređenje objekata

 Užičanin Elvis Taxi služba

Napominjemo,  da je za potrebe realizacije ovog Programa Grad Živinice predvidio sredstva u Budžetu za 2024. godinu na poziciji „Podsticaj razvoju privrede za 2024. godinu – Start–Up“ i to u ukupnom iznosu od 100.000,00 KM.

Visina bespovratnih sredstava po biznis planu iznosi minimalno 5.000,00 KM a maksimalno 10.000,00 KM.

Pored novčane podrške učesnici mogu ostvariti pravo korištenja opremljenog kancelarijskog prostora u Poslovnom inkubatoru gradske uprave Grada Živinice u trajanju do 12 mjeseci potpuno besplatno i isti se Odnosi isključivo na djelatnosti za koje je prihvatljivo korištenje poslovnog inkubatora)

Protiv preliminarne liste  nezadovoljni kandidati mogu izjaviti prigovor u roku od 5 /pet/ dana od dana objavljivanja liste na oglasnoj tabli Grada Živinice i web stranici Grada Živinice (www.gradzivinice.ba), odnosno najkasnije do ponedjeljka, 01.07.2024. godine do 15 sati.

Prigovor se podnosi drugostepenoj komisiji Gradskog vijeća za žalbe putem Komisije za odabir korisnika podrške.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje