Početna aktuelnosti Novi projekti u JU OŠ Višća

Novi projekti u JU OŠ Višća

230
0
Podijeli

Objekat škole u Višći Donjoj završen je 1946. godine, uz pomoć sekcije koja je gradila prugu Brčko-Banovići. Rad u novoizgrađenom objektu je počeo 1947. godine i nastava je izvođena samo u razrednoj nastavi. Učenici koji su nastavljali obrazovanje nastavu su pohađali u Živinicama ili Đurđeviku.

Dogradnjom i proširenjem objekta od 1968. godine, nastavu je moguće pohađati do osmog razreda i tada je bilo upisanih 903 učenika. U međuvremenu je Osnovna škola Gornja Višća koja je egzistirala kao zasebna škola postala područna škola u Višći Donjoj.

Na uspostavi boljih uslova rada uposlenim i odvijanja nastave za učenike svake godine realiziraju se bitni infrastrukturni projekti, tako je i u ovoj školskoj godini.

Od sredstava Vlade Japana ugrađena je stolarija i novi radijatori, vrijednost te donacije je 85 hiljada KM.

Trenutno je u toku i rekonstrukcija biblioteke od sredstava koje je donirao Merhamet iz Australije u iznosu od 5.000 KM.

Trenutno se u OŠ Višća vrše i druge rekonstrukcije ko što je uređenje školske biblioteke.

Osnovnu školu Višća pohađa 365 učenika u centralnoj i dvije područne škole.

Osnovna devetorazredna škola se nalazi u Višći, a područne četverorazredne škole u Gornjoj Višći i Šahićima. Udaljenost područne škole Gornja Višća od centralne škole iznosi 5 km, a područne škole Šahići 4 km.

U OŠ Višća posljednjih 10 mjeseci uloženo je preko 100.000KM oko putem donacija tako u saradnnji sa brojnim institucijama.

Nastava u Oš Višća izvodi se u skladu sa mjerama kriznih štabova, ali direktor ističe da to nije onaj kapacitet koji bi oni željeli kako bi učenici dobili neophodno znanje, iako djeca svakako stižu da savladaju zadano gradivo. Nastavnici i  uprava škole nastoje da prevaziđu  sve poteškoće na koje nailaze tokom izvođenja nastave.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje