Početna aktuelnosti Obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za motorna vozila od 15.novembra

Obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za motorna vozila od 15.novembra

726
0
Podijeli

Na teritoriji Bosne i Hercegovine od 15. novembra do 15. aprila zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za motorna vozila, bez obzira na vremenske uvjete,kazali su nam u AMK Živinice.

Postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi.

Sve dok se ne izvrši izmjena i usaglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijevaju se: pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta, kažu u BIHAMK-U –lokalnom AMK Živinice.

Dakle, za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se i lopata i vreća pijeska. Na vozilima se ne smiju postavljati gume sa ekserima.

Podsjećamo, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlaštena osoba isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Iz BIHAMK-a napominju da je˝ kazna na za neposjedovanje obavezne i zimske opreme iznosi od 200 KM pa na ”.

Prije zimske sezone na automobilu je potrebno provjeriti imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak zraka u gumama odgovarajući. Potrebno je provjeriti i stanje motornog ulja i rashladne tekućine (antifriza i sl.), te stanje akumulatora, kao i kablova. Tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervara ili električne pumpe.

Potrebno je provjeriti u kakvom su stanju metlice brisača i drugi uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost iz vozila.

Potrebno je podmazati sistem za vješanje i dijelove šasije, sajle mehanizma ručne kočnice.

Da ne bi zaledile, potrebno je podmazati i brave vrata i prtljažnika.

Jednom mjesečno, potrebno je dodati i sredstvo za odmrzavanje u rezervoar za gorivo kako bi spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda za gorivo.

Novinarka:Dijana Svrakić

Snimatelj:Almir Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje