Početna aktuelnosti Obilježen Dan oslobođenja Živinica

Obilježen Dan oslobođenja Živinica

142
0
Podijeli

Dan kada su, nakon pregovora komande JNA i živiničkih vlasti, pripadnici bivše jugoslovenske vojske napustili Aerodrom u Dubravama obilježava se kao Dan oslobođenja Živinica.

Povodom 18.maja  koji se u Živinicama obilježava  kao Dan oslobođenja,  danas je održana  Svečana akademija , na kojoj je istaknut značaj respektabilnih vojnih jedinica čiji su borci zaslužni za slobodu ovog grada.

Najzaslužnijim građanima-učesnicima odbrambeno oslobodilačkog rata dodjeljena su priznanja na svečanoj akademiji koja je održana u velikoj sali BKC, gdje je, osim obraćanja zvaničnika, održan prigodan kulturno zabavni program.

Na ovaj datum prije 32. godine pripadnici JNA su napustili područje Grada Živinice, nakon čega su u Živinicama oformljene respektabilne vojne jedinice koje su zaslužne za slobodu ovog Grada, čiji su borci  nesebično branili svaki pedalj teritorije, i u koji su mnogi ugradili svoje živote boreći se i osvajajući slobodu, ali ne samo  Grada već i drugih područja širom naše države Bosne i Hercegovine.

U borbi za slobodu život je izgubilo 320 živiničana. Bez njihove žrtve Živinice ne bi bile ono što su danas, rečeno je između ostalog, u svom obraćanju prisutnima predsjedavajući GV Živinice Nail Jusić.

Gradonačelnik Began Muhić  čestitao je  živiničanima Dan oslobođenja grada Živinice, naglasivši važnost obilježavanja ovakvih datuma ratne historije Bosne i Hercegovine, koji čine njezin kontinuitet postojanja.

Nakon obraćanja zvaničnika  uslijedila je dodjela nagrada i priznanja onima koji su dali doprinos u odbrani grada i države BiH.

Priznanje Grada –PISMENA POHVALA

1.Čerkezović Sulejman

2.Žigić Ramiz

3.Šehić Almir

4.Trumić Šefik

5.Jusić Hazim

6.Brkić Salih

Priznanje Grada- PISMENA ZAHVALNICA

1.Rahimić Rasim

2.Bosanskić Mirsad

3.Muratbegović Ramiz

4.Zahirović Meho

5.Jašarević Said

6.Žigić Hasan

Priznanje Grada – NOVČANA NAGRADA

1.Bošnjaković ISMET

2.Begić Bećir

3.Jusić Safet

4.Numanović Zaim

5.Sinanović Nermin

6.Korajac Hasan

U kulturno zabavnom dijelu manifestacije obilježavanja 18.maja Dana oslobođenja Živinica nastupili su mališani Dječijeg obdaništa, KUD Živinice, Gradska limena glazba i Gradski mješviti hor.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje