Početna Uncategorized Određeni živinički proizvođači mlijeka na novim mukama

Određeni živinički proizvođači mlijeka na novim mukama

185
0
Podijeli

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ured za veterinarstvo BiH svake godine propisuju obavezne mjere koje se moraju provesti nad mliječnim govedima čije se mlijeko koristi za javnu potrošnju, tzv. „mliječni karton“.

Sam proces uzimanja uzoraka, priprema i izvještavanje o rezultatima iziskuje određene troškove koji padaju na teret poljoprivrednika.

Na području Živinica navedeni posao je po teritorijama podijeljen na tri Veterinarske stanice, dvije privatne i jednu Javnu.

Što znači,  proizvođači mlijeka navedenu dijagnostiku za goveda isključivo moraju uraditi kod Veterinarske stanice koja im je određena.

Usluga za urađenu dijagnostiku po grlu bila je 10 KM u sve tri Veterinarske stanice Živinice.

Međutim, posljednjih dana , prema žaljenju poljoprivrednika, o kojima je govorio predsjednik zemljoradničke zadruge ˝Znanje i imanje˝ Mensur Mehmedović , neki su ipak cijenu usluge povećali, te zbog toga poljoprivrednici  izražavaju svoje nezadovoljstvo.

Mehmedović dodaje,  da je cijena usluge mliječnog kartona u jednoj privatnoj veterinarskoj stanici  povećana za 50 posto, te je ovim putem pozvao sve relevantne institucije da izađu na teren i provjere navedeno .

Dodaje da ukoliko nadležni ne reaguju, poljoprivrednici su spremni i na veće korake, jer ukoliko budu šutili, sasvim sigurno  ovlaštenim licima u pojedinim veterinarskim stanicama su otvorene mogućnosti da još povećaju cijene.

Navedene informacije o cijeni usluge izdavanja mliječnog kartona  provjerili smo u Veterinarskim stanicima na području Živinica.

U JP Veterinarska stanica Živinice kao i u Veterinarskoj stanici Zenvet su nam kazali da je cijena za navedenu uslugu ostala ista, dok su nam u Veterinarskoj stanici Paprikić kazali da su istu povećali.

Na pitanje koji su razlozi nisu govorili, jer osoba koja nam je potvrdila navedeno kazala je kako  nije ovlaštena za davanje izjava i detaljnijih informacija.

Napominjemo mliječni kartona je usluga koja se radi jednom godišnje.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje