Početna aktuelnosti Osnovna škola Dubrave spremna da dočeka učenike u novoj školskoj godini

Osnovna škola Dubrave spremna da dočeka učenike u novoj školskoj godini

386
0
Podijeli

Ono što je evidentno da će početak nove školske godine svima biti težak,  uz nova pravila koja je nametnuo korona virus.

O kupovini udžbenika i školskog pribora skoro da se i ne priča. Maska, distanca i  dezinfekciona sredstva jedina su briga pred početak škole svim akterima koji su uključeni u obrazovni proces.

Cilj je sačuvati zdravlja djece i nastavnog osoblja, te spriječiti širenje zaraze u školskim objektima.

Iako je O.Š. Dubrave  jedna od najopremljenijih osnovnih škola na području Živinica, ipak se nalaze kao i druge pred jednim velikim zadatkom kada je u pitanju organizacija početka nastave u školskoj godini .

Već prošle sedmice sve škole dobile su upute od resornog kantonalnog Ministarstva kao i Kriznih štabova kada je u pitanju priprema objekta ali i dočeka učenika.

U ovoj osnovnoj školi već su između ostalog,   iscrtali i obojili područja  predviđeno za redanje učenika, uz poštivanje fizičke distance od 2 metra.

Direktor Sanel Mumić dodaje , da su obezbijedili dezinfekciona sredstva i maske za sve učenike.

Za one učenike koji su lošijeg  socio-ekonomskog statusa  a zahavljujući donatorima , obezbjeđeno je da dobiju više maski.

Ova škola ima nešto manje od 400 učenika i svi će biti podijeljeni u grupe.

Mumić pojašnjava kako će to izgledati.

Više u izjavi u Info bloku u 18:30h…

Napominjemo da će učenici od 1. do 4.razreda u školu krenuti 7.septembra, dok će učenici od 5.do 9.razreda i to prva grupa krenuti 14.septembra , a druga grupa 21.septembra.Nastava za ove učenike će trajati 40 minuta .

Velikog odmora neće biti. Samim tim učenici i roditelji trebaju se pridržavati i pravila kada je u pitanju obezbjeđivanje užine, te istu donijeti od kuće.

Zdravlje učenika i nastavnog osoblja je na prvom mjestu , ističu u ovoj školi, stoga učenici koji imaju hronična oboljenja  nastavu će isključivo pohađati on line putem, naglašava direktor Mumić.

Roditelji će o  svim već pomenutim pravilima kao i odgovore na pitanje koja eventualno budu imali,  dobiti na roditeljskim sastancima koji će biti održani u naredna dva dana, izuzev roditelja 23 prvačića koji će sve potrebne informacije dobiti  prvog dana škole.

Na naše pitanje, šta ukoliko se pojavi u razredu slučaj zaraze korona virsom, Mumić kaže, da će ta grupa učenika u izolaciju , nastavnika će biti testiran , ukoliko test pokaže da je negativan, isti će nastaviti sa radom.

Maske u školi moraju nositi svi, osim što na časovima maske ne moraju nositi učenici od 1. do 4. razreda, poručili su iz O.Š. Dubrave i naglasili, da su spremni za doček učenika nakon 6 mjeseci pauze.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje