Početna aktuelnosti Počeli radovi na uređenju crkve Sv.Ivana Krstitelja Živinice

Počeli radovi na uređenju crkve Sv.Ivana Krstitelja Živinice

157
0
Podijeli

U župnoj crkvi Sv.Ivana Krstitelja Živinice a na inicijativu župljana ovih danas započela je prva faza rekonstrukcije ovog vjerskog objekta.

Radovi se trenutno izvode  na enetrijeru crkve .

Vrijednost projekta je oko 80 hiljada, kojeg je podržao Grad Živinice , a većim dijelom župljani i drugi donatori.

U razgovoru sa vlč. Župe Svetog Ivana Krstitelja Bono Tomić , saznajemo da ova crkva od svoje izgradnje do danas, nikada nije obnavljana. Iako su postojali i ranije razlozi za saniranje dijelova ovog vjerskog objekta , ipak ništa nije poduzimano, sve dok se nisu  pokrenuli župljani , sa inicijativom rekonstrukcije vjerskog objekta, prije svega  projektom podnog grijanja.

Župa pokriva područje Živinica kao i brojna okolna naselja, te općine   Banoviće i Kladanj u kojoj pastoralno djeluje samo jedan svećenik.

Prilikom osnivanja župa Živinice je imala više od 3 000 vjernika,a danas se taj broj smanjio na 1300 , i većinom se radi o starijem stanovništvu , naglašava vlč.Tomić, te dodaje da će instaliranje grijanja mnogo značiti vjernicima.

Završetak radova je predviđen krajem mjeseca novembra, ali kako saznajemo i kad radovi budu završeni, grijanje neće moći biti pušteno u funkciju, jer je neophodno izmijeniti stolariju na crkvi, za šta je  također potrebno  prikupiti finansijska sredstva, a plan je da se navedeno realizuje naredne godine, zaključio je velečasni Bono Tomić.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje