Početna aktuelnosti Počeo Memorijalni malonogometni turnir “Nesib Malkić”

Počeo Memorijalni malonogometni turnir “Nesib Malkić”

1689
0
Podijeli

U znak sjećanja na rahmetli Nesiba Malkića heroja oslobodilačkog rata, u Dubravama Gornjim već 22.godinu zaredom organizuje se turnir u malom nogometu. Tako je bilo i ove godine.  Turnir je posvećen i svim borcima Dubrava koji su svoje živote položili za odbranu domovine.

Prije početka turnira na mezaru Nesiba Malkića proučen je jasin i položeno cvijeće, te je odata počast šehidima koji su ukopani na mezarju u Dubravama Gornjim, u zaseoku Redžići.

Također, prisutni su obišli i Spomen obilježje u Dubravama Donjim, te Centralno spomen obilježje u Dubravama Gornjim.

Dubravski borci među prvima su stali na branike domovine, pokazali su svoju neustrašljivost na svim ratištima na kojima su učestvovali a dali su i heroja oslobodilačkog rata, svih njih jučer su se fatihom sjetili njihova rodbina prijatelji i saborci.

Nesib Malkić rođen je u Gornjim Dubravama (Živinice) 5. jula 1961. godine. Bio je aktivno vojno lice. Poginuo je na dužnosti komandanta 210. brdske brigade prilikom izviđanja u rejonu Crne Rijeke kod Olova 25. oktobra 1993. godine. Brigada kojom je komandovao, nakon njegove pogibije dobila je naziv 210. viteška brigada „Nesib Malkić”.

Bio je nosilac ratnog priznanja Zlatni ljiljan od 1993. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine. Svake godine u organizaciji turnira posvećenog našem Gaziji io borcima Dubrava učestvuje i općina Živinice, ovogodišnji 22.po redu ovorio je općinski načelnik Samir Kamenjaković.

Organizatori turnira su se potrudili da sve protekne u najboljem redu i da se na dostojanstven način oda dužna počast najboljim sinovima ovog kraja, a organizatori su KMS „Nesib Malkić“, općina Živinice te Savjet MZ Dubrave Gornje.

Nakon svečanog otvaranja turnira u noćnim satima odigrana je i prva utakmica, turnir su otovrile ekipe KMS Nesib Malkić i Hipa plast Živinice. Na turniru će učestvovati 27 ekipa a isti će trajati do 7.jula.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje