Početna aktuelnosti Predstava ˝Heroji nacije˝ NP Mostar igrana pred živiničkom publikom

Predstava ˝Heroji nacije˝ NP Mostar igrana pred živiničkom publikom

163
0
Podijeli

Publika u Živinicama sinoć  je u okviru festivala ˝Živi fest˝ imala priliku pogledati još jednu u nizu predstava ˝Heroji nacije˝ Narodnog pozorišta Mostar.

Djelo “Heroj nacije” se obračunava sa medijem televizije i dominacijom zaglupljujućih sadržaja koji kroz taj medij konstantno uplivavaju u svakodnevni život.

Predstava je postavljena po tekstu Ivana M. Lalića i tematizira utjecaj televizije na život ljudi.

Režiju potpisuje Goran Damjanac, dramaturg predstave je Kemal Bašić, scenografkinja i kostimografkinja Azra Imamović, skladatelj Albert Savić, dok video segment potpisuje Karmen Obrdalj, a tehniku glasa Milica Damjanac.

Ova crna komedija, kako je žanrovski opisuju pisac i reditelj, tematizira stanje duha običnog čovjeka kroz prizmu “skrivenih” kamera i kao posljedicu, raskol unutar ličnosti koja se nađe između stvarnosti i realityja – parastvarnosti.

Prvak drame Narodnog pozorišta Mostar Saša Oručević izvrstan je u ulozi Budimira Životića, glavnog junaka i naslovnog “heroja” ovog djela.

Smješten u radničku klasu na rub propasti, disfunkcionalno-funkcionalan brak i porodicu, a glumačkim i dramaturškim intervencijama lokaliziran u Mostar, Budimir se od prve scene nalazi u grču, anksiozan, nesiguran i isfrustriran, na rubu između života i smrti, stvarnosti i parastvarnosti. Paralelno tome, sama dramaturška konstelacija ovog karaktera smještena je rubno, između univerzalnog simbola, pojave (možda čak i stereotipa) tzv. običnog čovjeka, i dramskog karaktera, što svoje formalno uporište pronalazi u samoj ideji komada, i u rediteljskom konceptu. I ostali likovi su, također, postavljeni na isti rub između pojave i trodimenzionalnih, živih karaktera.

U predstavi glume Amela Kreso, Saša Oručević, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Vedran Vilogorac, te gostujući glumac Hasan Sušić.

Iako je programom Festivala najavljeno da će večeras od 19 sati biti igrana predstava˝ AMERIKA ˝ pozorišta D21 iz Češke , zbog  Dana žalosti u FBiH ista će biti igrana sutra od 17h, saopštili su iz BKC Živinice.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje