Početna aktuelnosti Program obilježavanja Dana šehida na području MIZ Živinice

Program obilježavanja Dana šehida na području MIZ Živinice

124
0
Podijeli

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Kur’an na mnogo mjesta govori o šehidima, a u 154. ajetu sure Bekare, se kaže: “I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate”.

Ove godine Dan šehida je u četvrtak  11. aprila 2024. godine, a tradicionalno će se obilježiti i na području  Medžlisu IZ Živinice.

Prema protokolu utvrđeno je da će Centralni dio obilježavanja Dana šehida biti upriličen u džematu Gračanica sa početkom u 10:30 minuta, gdje će  glavni imam Sedin ef.Karić u pratnji mjesnog imam, zatim porodica, predstavnika živiničke vlasti boračkih organizacija ,  obilaskom mezaristana proučiti  Fatihu  i Jasin pred duše šehida ovoga kraja .

Nakon toga planirano je polaganje cvijeća na centralno spomen obilježje u 12h  i odavanje počasti svim šehidima Gračanice koji su braneći Domovinu položili svoje živote.

Napominjemo, da je Organizacija PŠ/ PB Živiice , također, ove godine za sve zainteresovane iz Podrinja, a čiji su članovi porodice  ukupani u Memorijalnom centru Potočari, organizovala odlazak u Srebrenicu.

Autobus kreće ispred gradske uprave Živinice u četvrtak u 9h.

Obilazak šehitluka i mezarja u svim  džematima na područja  MIZ Živinice   biće organizovano po ustaljenoj dosadašnjoj praksi džemata, poručili su iz MIZ Živinice .

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje