Početna aktuelnosti Muslimani sutra obilježavaju Ramazanski bajram

Muslimani sutra obilježavaju Ramazanski bajram

601
0
Podijeli

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Ramazanskog bajrama je sutra u srijedu, 10. aprila 2024. godine.

Bajram-namaz na području MIZ Živinice  će se klanjati sutra  u 6 sati i 49 minut, a prije toga će se u džamijama u džematu klanjati Sabah-namaz .

Muslimani u BiH, kao i širom svijeta, sutra će dočekati Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana, odnosno posta.

Muslimani se ovoga Bajrama raduju jer su ispostili mjesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili svoju pokornost Bogu Uzvišenom.

Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama počinju nakon posljednje mubarek noći lejletul-kadra, kada se čiste kuće i avlije, pripremaju bajramske poslastice, a ukućanima, posebno djeci, pripremaju se bajramluci, odnosno prigodni pokloni. Svi se raduju bajramu, a posebno djeca bajram-banci.

Na bajramsko jutro običaj je da svi članovi porodice rano ustanu a muškarci se pripremaju  za odlazak u džamiju.

Prije odlaska u džamiju običaj je okupati se, namirisati i obući najljepše i najsvečanije odijelo.

Također, bajram je prilika da se obiđe familija, komšije i u duhu tradicije muslimana je da se bajram čestita naročito onima koji nemaju nikog, jetimima, bolesnima…

Nezaobilazan dio bajramskog slavlja su bajramluci, prigodni pokloni za roditelje, rodbinu i djecu.

Dani Bajrama su dani radosti i veselja.

Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida, koji će na području našeg grada biti obilježen prigodnim programom.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje