Početna aktuelnosti Samostalni sindikat RMU Đurđevik obilježio Dan rada

Samostalni sindikat RMU Đurđevik obilježio Dan rada

882
0
Podijeli

U RMU Đurđevik Samostalna sindikalna organizacija organizovala je obilježavanje 1.maja-Međunarodnog praznika rada.

Tim povodom direktor RMU Đurđevik Samir Hadžić i predsjednik Samostalne sindikalne organizacije Suad Šehić, uz prisustvo članova ove organizacije, položili su cvijeće kraj spomen obilježja poginulim rudarima kolektiva RMU Đurđevik tokom rata 1992-1995.godina, potom je organizovan i turnir u šahu-šesti po redu.

Suad Šehić,predsjednik samostalnog sindikata RMU Đurđevik,u povodu praznika rada-1.maja istakao je:

„Samostalna sindikalna organizacija ZD RMU Đurđevik u Đurđeviku je registrovana kao udruženje na principu dobrovoljnosti svih uposlenih i čisto je interesna organizacija koja, poučena iskustvom članica Evropskog sindikata, bazira svoj rad na poboljšanju materijalnih, radnih i socijalnih uslova rada svog članstva, u skladu sa Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom. Samostalna sindikalna organizacija se programski usmjerava i priprema svoj rad izvan politike, a u interesu radnika. Svoje statutarne odredbe prilagođava konvencijama međunarodnih sindikalnih organizacija. Sa takvom orijentacijom glavni i osnovni cilj je bio sačuvati radnike, kako bi uposlenici imali gdje da rade i politikom solidarnosti sačuvati i zaštititi svakog uposlenika. Samostalna sindikalna organizacija RMU Đurđevik duži niz godina radi na izjednačavanju pozicija rudnika uglja sa Elektroprivredom, odnosno poboljšanja standarda uposlenika u rudnicima, prvenstveno kroz modernizaciju rudnika i povećanje plata. Samostalna sindikalna organizacija RMU Đurđevik je danas ugledna organizacija od koje se uči. Svojom dobrom programskom orijentacijom i svestranom brigom o uposlenicima izborili smo se za ravnopravan tretman u programima sa poslodavcima, odnosno vladajućim Društvom. Uposlenici Rudnika Đurđevik sve svoje probleme rješavaju u okviru sindikata na zvaničnim sindikalnim sastancima. Sindikat smatra da plate zbog teškog rudarskog rada treba da budu i veće, te je potrebno pregovorima sa vladajućim Društvom i dalje raditi na poboljšanju standarda, odnosno povećanje plata“, istakao je Šehić i potom čestitao praznik rada:

„Svim građanima BiH u ime Samostalne sindikalne organizacije ZD RMU Đurđevik u Đurđeviku čestitamo Međunarodni praznik rada 1.maj“.

 

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje