Početna aktuelnosti Toplički Prvomajski teferič

Toplički Prvomajski teferič

824
0
Podijeli

Teferic je rijec turskog porijekla i ima više znacenja.

Jedno znacenje je izlet, piknik, i u današnjem vaktu gotovo je nezamisliv bez pjevaca i bucnog razglasa, ringišpila i raznolikog cirkusa kojem prisustvuje silna masa svijeta.

Opet,neki vele da je teferič je riječ arapskog porijekla u značenju; zabavljanje, provod, uživanje u prirodi, izlet u prirodu u svrhu provoda i razonode.

Poznati su širom naše domovine čuveni teferiči koji se održavahu u velikim gradovima, ali i oni po selima i zaseocima.

U živiničkom kraju nekada je bio najpoznatiji i najposjećeniji Toplički Prvomajski teferič na koji nisu dolazili samo ljudi iz Živinica već iz cijele regije kako bi uživali u prelijepoj prirodi,šumama i vodama ovog kraja kao i u svim onim sadržajima koji čine jedan teferič-bogata sofra,izobilje raznih pića,gromoglasna muzika,ringišpil,tezge sa raznim dragunlijama i poslasticama a znalo je biti s vremena na vrijeme i ozbiljnije kavge u sitnije teferičke sate.

O smeću koje je ostajalo nakon takvih gozbi i zabava suvišno je i govoriti.

Danas teferiči na Toplici su samo blijeda kopija nekadašnjih iako se neki trude da povrate stari sjaj ovom nekada iznimno popularnom izletištu.

Ono što je zajednička karakteristika i nekadašnjih ali i sadašnjih prvomajskih  teferiča na Toplici jeste gomila smeća koju iza sebe ostavljaju duboko neosviješteni korisnici prirodnih ljepota Topličkog kraja.

 

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje