Početna Uncategorized Sutra tradicionalni mevlud u Džebarskoj džamiji

Sutra tradicionalni mevlud u Džebarskoj džamiji

607
0
Podijeli

Prve subote u augustu mjescu u Džebarskoj džamiji  održava se  mevlud, a na hiljade vjernika posjeti ovo mjesto.Vjerujući u posebnost ovog vjerskog objekta ovdje dolaze vjernici iz različitih dijelova naše zemlje.

U mjestu Džebari nalazi se jedna od najstarijih džamija u našoj zemlji. Neki podaci govore da je izgrađena u 15. vijeku u vrijeme sultana Mehmeda II Fatiha. Povod za podizanje ove bogomolje i na ovom mjestu, gdje se danas nalazi, bio je sljedeći:  Za vrijeme osvajanja Bosne od Turaka došlo je do borbi između dvije vojske za brdo Gradinu – utvrđenje iznad Džebara, sa koga se mogla kontrolisati važna putna komunikacija. Borbe su bile dugotrajne i Turci nisu uspijevali osvojiti ovo mjesto. Jedne noći su uočili da žene silaze niz Gradinu po vodu, te su dvije djevojke zarobili, pod prijetnjom da će ih pobiti ako ne kažu kako najlakše da pobijede lokalnu vojsku. Uplašene djevojke su odale tajnu i Turci osvojili Gradinu. Zauzvrat djevojke su oslobodili a Sultan Mehmed II u čast dobivene bitke naredio je da se tu sagradi džamija. Nakon te odluke sultana, nabavljen je građevinski materijal. Međutim, on je prebačen 300 metara dalje od prvobitne zamisli mjesta za gradnju. S obzirom da prebacivanje materijala nije razriješeno nego je, kako se vjeruje učinjeno Božijom voljom, Turci su odlučili da se džamija izgradi na lokaciji gdje je i danas. Kako kažu stanovnici ovdje, do sada je nekoliko puta rekonstruisana.

Vjerujući u posebnost ovog vjerskog objekta, ovdje dolaze vjernici iz različitih dijelova naše zemlje. Prve subote u augustu ovdje se održava mevlud, a na hiljade vjernika posjeti ovo mjesto.Legenda kaže da ako tri puta klanjas u džebarskoj dzamiji kao da si obavio hadž.

Tradicionalni mevlud koji se održava prve subote u mjesecu avgustu je sutra tj 4 avgusta 2018 godine.Veliki je sevap posjetit ovu dzamiju baš sutra stoga se kao i prethodnih godina očekuje veliki broj vjernika na sutrašnjem mevludu

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje