Početna aktuelnosti Svjetski dan okeana – 8. juni

Svjetski dan okeana – 8. juni

39
0
Podijeli

Obilježavanje Svjetskog dana okeana predloženo još 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša i razvoju održanoj u Rio de Janeiru a službena odluka Generalne skupštine UN-a o obilježavanju Svjetskog dana okeana iz 2008. godine pokrenula cijeli niz akcija zaštite mora i okeana širom svijeta.

Svjetski dan okeana obilježava se s ciljem podizanja svijesti o vrlo važnoj ulozi koju imaju u našem svakodnevnom životu.

Oni su pluća našeg planeta i daju nam većinu kisika koji udišemo.

Na Svjetski dan okeana javnost se upoznaje s utjecajem ljudskih djelovanja na okeane te poziva na aktivnije uključivanje u projekte održivog upravljanja svjetskim okeanima.

Obilježavanje Svjetskog dana oceana je prilika za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa okeana, osvješćivanje našeg utjecaja u smislu poticanja na promjene odnosa prema okeanima i morima koji su glavni izvor hrane i lijekova, snažno utječu na klimu i bitan su dio biosfere.

Naposljetku, to je dan kada zajedno slavimo ljepotu i bogatstvo naših mora i okeana.

Promjena našeg odnosa prema okeanima i osvještavanje uloge koju čovjek ima u njihovom onečišćenju je od presudne važnosti.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje