Početna aktuelnosti U Živinicama održana tribina “Vrijeme je darivanja,– budi donor-daruj nadu!˝.

U Živinicama održana tribina “Vrijeme je darivanja,– budi donor-daruj nadu!˝.

187
0
Podijeli

Donorska mreža u BiH, zajedno sa Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH u saradnji sa gradom Živinice ,  sinoć je u BKC održala tribinu pod nazivom “Vrijeme je darivanja,– budi donor-daruj nadu!”.

Cilj iste bio je promocija donorstva i motivacija građana da razgovaraju o donaciji i transplantaciji organa i da preuzmu donorsku karticu.

Stotine građana Federacije Bosne i Hercegovine trenutno čeka na transplantaciju nekog od organa.

Veoma mali broj oboljelih sretan je da neko od njihovih srodnika ima kompatibilnu jetru, bubreg, srce, rožnicu ili koštanu srž a  spas za život jedino predstavlja kadaverična transplantacija, odnosno presađivanje organa od donora kojem je utvrđena moždana smrt.

Međutim, zbog nedostatka organa sve manje se ovakve vrste transplantacija obavljaju.

Tim povodom, medicinski stručnjaci u oblasti transplantacije medicine, kao i predstavnici Donorske mreže ali i iz Udruženja  dijaliziranih i tranplantiranih bolesnika Tk-a govorili o svim važnijim aspektima procesa transplantacije organa, kao i zbog čega je važno biti dio Donorske mreže u BiH.

Između ostalih predavača na tribini, prof.dr.Zijah Rifatbegović, je kazao da darivanja organa i razvijena donorska mreža predstavlja osnovni preduslov da bi se razvila transplantacijska medicina u jednoj zemlji.

Kako smo saznali liste čekanja pacijenata za transplantacijhu organa su najveće u FBiH.

Darivanje organa predstavlja najveći stepen humanizma i brige za drugog.

O navedenom bi trebao da razmisli svaki građanin i pridruži se Donorskoj mreži, i na takav način spasi nečiji život, kazali su organizatori.

Tribine, te  konferenecije na temu doniranja organa trebali bi biti od koristi, kako bi bio veći broj transplantacija, poručeno je sa tribine.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje