Početna aktuelnosti U Živinicama uskoro implementacija projekta ugradnje solarnih sistema za vlastite potrebe na...

U Živinicama uskoro implementacija projekta ugradnje solarnih sistema za vlastite potrebe na objektima

368
0
Podijeli

Vršilac dužnosti gradonačelnika  Živinica Began Muhić sa saradnicima , danas je održao radni sastanak sa Hamdijom Mujezinom predstavnikom UNDP za projekte SolarCET .

Ovom prilikom razgovarano je o modalitetima implementacije projekta ugradnje solarnih panela za vlastite potrebe na objektima  individualnog stanovanja.

Za ove namjene u budžetu grada trenutno je izdvojene oko 100 hiljada KM, stim da ovaj projekat trebao  biti sufinansiran od strane EP BiH i građana, kazao je v.d gradonačelnika Began Muhić.

Više u izjavi u Info bloku govori v.d gradonačelnik Began Muhić

Energija sunca je besplatna, a BiH ima povoljne prirodne uslove za solarnu energiju tokom cijele godine.

Iskorištavanje pomenute energije i  instaliranje  soralnih panela na vlastiti dom, donosi smanjenje troškova rezije.

Program za razvoj Ujedinjenih nacija provodi svojevrsne pilot projekte instalacije obnovljivih izvora energije u Gradišci, Prijedoru, Cazinu i Mostaru,  a u što skorije vrijeme trebao bi zaživjeti i u Živinicama.

Kroz pilot projekat instaliranje solarnih panela na individualnim objektima u Živinicama trebalo bi biti obuhvaćeno od 15 do 20  domaćinstava .

Ključnih benefit kada su upitanju obnovljivi izvori energije su čista okolina i ekonomska zaštita, kazano je ovom prilikom .

Više u izjavi u Info blok:  govori Hamdija Mujezin, predstavnik projekta SolarCet 

Na današnjem sastanku istaknuto je da će prdstavnici grada Živinice i UNDP već 15.maja ove godine , održati sastanak sa predstavnicima EP BiH kako bi se dogovorili konkretni detalhi kada je upitanju implementacija pomenutog projekta.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje