Početna aktuelnosti Uspješni nastupi KUD-a Živinice u Poljskoj

Uspješni nastupi KUD-a Živinice u Poljskoj

828
0
Podijeli

Kulturno umjetničko društvo Živinice je proteklih nekoliko dana boravilo je u Poljskoj.

Predstavljali su  našu zemlju i našu općinu na Međunarodnom festivalu muzike i folklora.

Od 25. do 29. jula poljski grad Bialystok, po jedanaesti put, bio je organizator i domaćin prestižnog Međunarodnog festivala muzike i folklora.

Na ovoj tradicionalnoj i uglednoj smotri internacionalnog narodnog muzičkog stvaralaštva i tradicionalne igre učešće je uzelo 27 kulturno-umjetničkih ansambala visokog kvaliteta iz cijele Europe i svijeta.

Bosnu i Hercegovinu i našu općinu,na ovom festivalu,dostojno je predstavilo Kulturno-umjetničko društvo Živinice sa izvanrednim koreografijama,nošnjama i igrama iz naših krajeva.

Naše djevojke i momci prezentirali su četiri igre kroz koje su pokazali svo bogatstvo i raznolikost folklornog naslijeđa naše domovine i našeg zavičaja a,osim toga,imali su i dva solistička nastupa u kojima su dočarane sve ljepote naše tradicionalne pjesme sevdalinke.

Osim nastupa u Bialystoku,živiničko Kulturno-umjetničko društvo predstavilo se,u okviru Festivala,u još pet gradova poljske regije-domaćina.

Pravi ambasadori su članovi KUD-a Živinice gdje god da dođu.

To dokazuju svojim profesionalnim odnosom prema obavezama koje imaju na pozornici ali i u neformalnim kontaktima i druženjima sa ostalim učesnicima, i ovog, kao i svih drugih festivala i smotri folklora.

Naš ansambl je jedan vrlo dobar spoj iskustva i mladosti i to se vidi najbolje na njihovim nastupima gdje poberu gromoglasne aplauze i pozitivne reakcije kao što je bilo i ovih dana u Poljskoj.

“Podlaska oktawa kultur 2018.”,ovogodišnje 11.izdanje,organizirano je na najavišem profesionalnom nivou i gosti-učesnici su imali odlične uslove za boravak i nastupe a imali su i šta vidjeti u prelijepom poljskom gradu Bialystoku.

Kulturno-umjetničko društvo Živinice je više puta bilo pozivano na gostovanja u Poljsku a pored toga mogu se pohvaliti da su svoje kvalitete mogli prezentirati i u velikom broju drugih europskih zemalja.

O detaljnijim informacijama i impresijama članova ansambla KUD-a Živinice  sa turneje u Poljskoj više ćemo saznati kada se sretno vrate sa dugog puta.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje