Početna aktuelnosti Vodosnabdijevanje Živinica uslovljava Vodovod i kanalizacija Tuzla

Vodosnabdijevanje Živinica uslovljava Vodovod i kanalizacija Tuzla

930
0
Podijeli

Evidentno je da kiše nije bilo već duži vremenski period, te da su mnoga izvorišta smanjila količinu vode u bunarima za obezbjeđenje urednog dnevnog vodosnabdijevanja.

Ali kada je u pitanju vodosnabdijevanje grada Živinica  i prigradskih naselja koji vodu dobijaju iz Vodovoda Tuzla, izgleda da je slika nešto drugačija.

Vode ima za građane Tuzle, ali nema za građane  Živinica. Kako saznajemo , u gradu Tuzla nema redukcija, dok Živiničani već mjesecima muku muče sa lošim vodosnabdijevanjem.

U posljednje vrijeme isporuka vode iz Tuzle za Živinice bila je 40 litara a za normalno vodosnadbijevanje  neohopdno je da to bude od 56 do 60 litara u sekundi.

Uvidjevši da je navedeni problem iz dana u dan sve veći, i da je već odavno upaljeno crveno svjetlo kada je u pitanju loše vodosnabdijevanje Živinica, načelnik Kamenjaković je jutros obavio žustar razgovor sa direktom ViK-a Tuzla, u cilju povećanja isporuke količina vode prema Živinicama.

Dogovoreno je da ta isporuka već danas od 11 sati bude povećana na 50 litara u sekundi.

Shodno navedenom dogovoru, direktora JP VIK-a Živinice Sulejman Salihović, pojašnjava u kojem vremenskom intervalu će građani imati vodu .

(Više u izjavi u prilogu)

Ovom prilikom prvi čovjek općine Živinice Smir Kamenjaković, naveo je da veliki problem kada je isporuka vode iz Tuzle  u pitanju predstavlja Ugovor koji je prije dvadesetak godina potpisana , gdje je navedeno da ta isporuka bude 40 litara u sekundi.

Imajući u vidu da se za naveden godine broj stanovnika Živinica povećao , neophodno je mijenjati Ugovor, na čemu će se raditi u narednoj godini.

Još jedan o rješenja lošeg vodosnabdijevanja grada Živinice je višemilionski projekat tzv.˝Barice˝čija je realizacija u toku, dodaje načelnik.

Napominjemo, da je ovom sastanku prisutvovao i šef službe Civilne zaštite Enver Jukić , gdje je dogovoreno da se po navedenom problemu,  u petak održi i Štab civilne zaštite , te da se utvrdi da li ima potrebe za proglašenje stanja elementarne nepogode.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje