Početna aktuelnosti “Vrijesak” Živinice: Promjena temperatura ne bi trebala utjecati na pčele

“Vrijesak” Živinice: Promjena temperatura ne bi trebala utjecati na pčele

2087
0
Podijeli

Prinosi meda u najvećoj mjeri ovise o vremenskim uslovima u toku kalendarske godine.

Nakon niza loših godina za pčelare, ističu da su zadovoljni rezultatima ostvarenim u protekloj godini.

Ponovo su iza nas nestabilni vremenski uslovi za pčele, a pčelari kažu kako trenutačno vrijeme ne bi trebalo ostaviti negativne posljedice na pčele ukoliko je košnica na adekvatan način pripremljena za zimu.

Uloga pčela i pčelara u svijetu su višestruka. Često se u dijalozima i medijskom diskursu spominje podatak kako bez pčela nema ni života na zemlji. Podatak je tačan. Oprašivanjem voća i samoniklog bilja pčele održavaju biljnu raznolikost i time sudjeluju u lancu proizvodnje hrane te očuvanju eko-sistema. Važnost pčela, znamo reći je neprocjenjiva, no sigurno je da je njihova uloga kroz oprašivačku aktivnost veća od vrijednosti pčelinjih proizvoda koje proizvedu.

Vrlo važnu ulogu u očuvanju pčela imaju i pčelari koji na vrijeme pripreme pčele za zimske dane poduzimajući sve neophodne aktivnosti.

Jedna od aktivnosti pčelara jeste i prehrana pčela koja se može vršiti na nekoliko načina.

Udruženje pčelara „Vrijesak“ Živinice aktivno djeluje tokom čitave godine. Stručna predavanja imali su krajem protekle godine, ali evo već i na samom početku 2023. godine u planu imaju održavanje predavanja na dvije teme.

Za kraj bitan podatak, zbog zagađenja okoliša i razvijanja različitih bolesti koje su se u Evropi pojavile zadnjih desetljeća pčelama prijeti velika opasnost, a bez njih bi došla u pitanje i ishrana čovječanstva, posebno u Evropskoj uniji gdje o oprašivanju ovisi i do 80% poljoprivrednih kultura koje se koriste za prehranu. U spašavanju pčela svoj udio mogu imati svi koji izbjegnu korištenje nedozvoljenih pesticida za zaštitu voćnjaka, jer zbog toga dolazi do ponora pčela.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje