Početna aktuelnosti Za najskromniju varijantu opremanja djeteta za školu potrebno 200 KM.

Za najskromniju varijantu opremanja djeteta za školu potrebno 200 KM.

901
0
Podijeli

Godišnji odmori su na vrhuncu i dok jedan broj bh. građana uživa u odmoru negdje na morskoj obali, nemali je broj onih koji već kalkulišu  kako opremiti svog školarca za novu školsku godinu.

Raduju se školarci novim šaputanjima na velikim odmorima, uz prepričavanje doživljaja s ljetnog raspusta.

Raduju se i roditelji što će njihova djeca nastaviti učiti o jezicima, matematici, prirodi, društvu…, ali početak škole donosi i velike brige.

Provjerili smo da li su udžbenici već u knjižarama , te koliko novca roditelji trebaju izdvojiti za udžbenike?

Bliži se još jedna školska godina, a s njom i priprema đaka te kupovina udžbenika za novi razred. Opremanje djece za školu veliki je udar na kućne budžete, a mnogi roditelji s približavanjem septembra hvataju se za glavu i razmišljaju kako da školarcima priušte sve što im je potrebno.

U živiničkim  knjižarama već su nabavili udžbenike za osnovce i srednjoškolce, a, kako su nam kazali, roditelji su ih već počeli kupovati.

Pored nabavke udžbenika, pred roditeljima je i kupovina školskog pribora za koji moraju izdvojiti i do 100 maraka. Osim sveski koje koštaju i do tri KM, potrebno je kupiti i pernicu koja s bojicama i olovkama u paketu košta okvirno 10 KM, zatim geometrijski pribor do tri KM, za tempere je potrebno izdvojiti blizu šest maraka.

Oni koji se odluče za nabavku novog školskog ruksaka iz novčanika će morati izvaditi od 35 do 70 maraka.

Nakon obilaska knjižara  Alfa divit Živinice , računali smo,  i došli do podatka da je roditeljima za najskromniju varijantu opremanja djeteta za školu (kupovina udžbenika i osnovnog školskog pribora) potrebno 200 KM.

Najviše novca za udžbenike morat će izvoditi oni čija djeca ove godine kreću u sedmi i osmi razred jer djeca u tim razredima imaju najviše predmeta, a najmanje roditelji djece nižih razreda. Ako uz udžbenike kupite i školski pribor, ruksak, opremu za likovno i tjelesni odgoj, morat ćete izdvojiti blizu 400 KM.

Novinarka/Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje