Početna aktuelnosti Zbog kvara električnih dijelova pružni prelaz ˝Konjuh˝ isključen iz saobraćaja,...

Zbog kvara električnih dijelova pružni prelaz ˝Konjuh˝ isključen iz saobraćaja, saopćili su iz ŽFBiH

886
0
Podijeli

Nedavno smo u našoj dnevnoj informativnoj emisiji Info blok ukazivali na problem ne spuštanje rampe na pružnom prelazu ˝Konjuh ˝.

Ovaj problem prisutan je već neko vrijeme na ovom pružnom prelazu, te zbog velike opasnosti za sve učesnike u saobraćaju, tragali smo za  informacijom da saznamo šta je  za uzrok nastalog problema te kada će isti biti riješen.

Željeznice Fedracije BiH na naš upit od 4.septembra , su nam poslali odgovor u kojem su kazali da su pružni prelazi ˝Konjuh˝i ˝Strašanj˝ isključeni iz saobraćaja zbog kvara električnih dijelova koji nema trenutno u rezervi.

Podsjećamo, Prema zapadnom dijelu  općine Živinice nalazi se željeznička pruga koja presijeca cestu.

Zbog toga je postavljena rampa koja se po pravilu spušta u trenutku prolaska voza.

Ipak, svi smo se bar jednom do sada našli u situaciji  kada je prolazio voz gdje se jasno   vidi podignuta rampa, što predstavlja veliku opasnost za ostale učesnike u saobraćaju.

Ovaj problem prisutan je već neko vrijeme na ovom pružnom prelazu.

S toga smo nastojali da od nadležnih , tačnije od Željeznica Federacije BiH dobijemo odgovor šta je uzrok navedenog problema, isti smo dobili te Vam isti prenosimo u cjelosti.

˝U vezi Vašeg upita od 04.09.2018. godine u kojem se interesirate za putne prelaze u Živinicama, obavještavamo Vas da su putni prelazi “Konjuh” i “Strašanj” u Živinicama isključeni iz saobraćaja, zbog kvara elektroničkih dijelova koje trenutno nemamo u rezervi. Nabavka dijelova je u toku, a njihova isporuka se očekuje narednih dana. Želimo naglasiti da nabavka novih dijelova traje duže, zbog procedura o javnim nabavkama, kao i zbog postojanja ekskluziviteta – prava o isporučivanju rezervnih dijelova pojedinih proizvođača.

U slučajevima kvara na putnim prelazima, od dobijanja informacije o kvaru pa sve do njegovog otklanjanja, ŽFBiH shodno Pravilniku o putnim prelazima i internim aktima propisuju stalno zaustavljanje vozova na putnim prelazima i na taj način preventivno djeluju protiv svih mogućih rizika.

Dok su putni prelazi isključeni, učesnici u saobraćaju su dužni pridržavati se Zakona o sabraćaju i saobraćajnih znakova koji se nalaze na putnim prelazima˝,   stoji u odgovoru koji nam je stigao iz Željeznica Federacije BiH.

Stoga vozači i pješaci budite na operzu!!!

Novinarka :Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje