Početna Uncategorized Zbog nezainteresovanosti građana za imunizaciju istekao rok više od 1500 doza vakcina

Zbog nezainteresovanosti građana za imunizaciju istekao rok više od 1500 doza vakcina

112
0
Podijeli

Nakon što se prošle godine u BiH kukalo kako nema vakcine protiv Covida, ove godine u šestom valu korona virusa sa kojim se suočavamo ovih dana , svjedočimo isteklom roku skoro oko pola miliona doza vakcina protiv COVIDA -19 u našoj zemlji, koje čekaju na svoje uništenje.

Sa početkom vakcinacije građana u našoj zemlji protiv Covida 19 interesovanje je bilo na zavidnom nivo.

Građani su stajali u redovima kako bi im bila aplicirana vakcina , jer su željeli da se zaštite od korona virusa koji je u posljednje dvije godine uveliko poremetio način života stanovništvu  u cijelom svijetu.

U tim redovima dolazilo je do velikih svađa među građanima.

Danas , kada smo ušli u šesti val pandemije korona virusa , nema redova ali ni interesovanja građana za vakcine.

Građanima je do sada dato više od 1,2 miliona doza vakcina u FBiH.

U Živinicama je vakcinisano više od 50 posto stanovništva .

Ostali neće ili ne mogu , pa je zbog toga došlo i do isteka roka  velikog broja doza vakcina, u Federaciji oko pola miliona u Domu zdravlja Živinice više od 1500 doza vakcina, saznajemo od epidemiologa Doma zdravlja Živinice dr.Ružice Janković Samrdžić.

Sva cjepiva iz svih kantonalnih zavoda za javno zdravstvo kojima je istekao rok prikupio je i obezbijedio Zavoda za javno zdravstvo FBiH, i biće uništena putem tenderske procedure, prema Zakonu o javnim nabavkama BiH.

Koliko će koštati njihovo uništavanje još se  ne zna tačno, osim da je Federalna vlada osigurala 50.000 KM u tu svrhu , te se očekuje da će navedena sredstva biti dovoljna.

Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje