Početna aktuelnosti Živinički virtuozi Okić i Đulović BiH predstavljali na prestižnom takmičenju Svjetski trofej

Živinički virtuozi Okić i Đulović BiH predstavljali na prestižnom takmičenju Svjetski trofej

168
0
Podijeli

Učenici osnovne muzičke škole Živinice Ajdin Okić i Ensar Đulović u klasi profesora  harmonike Harisa Muminovića , postigli su historijski uspjeh na takmičenju Svjetski trofej , koji je nedavno održan u Ukrajini.

Od 59.kandidata  iz svih krajeva svijeta Okić je zauzeo 16. a Đulović 18.mjesto.

Ovo je Ajdin Okić mladi virtuoz harmonike, koji u svojoj vlastitoj arhivi ima preko 30 diploma, nekoliko pehara ali i po koji laureat.

Dječak koji svojim umijećem i znanjem,  plijeni pažnju žirija na svakom takmičenju.

Kaže,  da je  postignutim rezultatom  na takmičenju Svjetski trofej , više nego zadovoljan, jer je bio jedan od samo tri takmičara koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu.

Entuzijazam, upornosti i talent na istom takmičenju pokazao je i Ajdinov drug,  Ensar Đulović.

Među bezbroj nagrada koje je do sada osvojio , ističe da je posebno ponosan što je prije svega imao priliku predstavljati BiH i Živinice na svjetskom takmičenju .

Obzirom da je takmičenje održano on line, zbog epidemiološke situacije, Ensar dodaje , da postoji žal samo što nije imao priliku uživo da svira,  te da se pored njega viori zastava BiH.

Konfederacija svjetskih harmonikaša je najstarije i najprestižnija asocijacija svijeta harmonikaša.

Ona broji preko stotinu delegata širom svijeta iz osamdeset zemalja. Svake godine na takmičenju učestvuje veliki broj kandidata širom svijeta.

Osnovna muzička škola u Živinicama postoji više od 20 godina .

Trebalo im je mnogo truda, koncerata, takmičenja da ih prepozna i prihvati svjetska konfederacija harmonikaša, pojašnjava profesor harmonike Haris Muminović, mentora Đulovića i Okića. Naglašava da je  Osnovna muzička škola Živinice,  po prvi puta uzela učešće na svjetskom takmičenju, te je stoga  ponosan na postignuti historijski uspjeh .

Nakon učešća od kantonalnih do svjetski takmičenja, i postizanja izvrsnih rezultata, te skoro pa uvijek ostavljanja protivnika iza sebe , u narednom periodu u planu su da organizuju solističke koncerte u nekoliko gradova na području kantona, saznajemo od Muminovića.

Živinice i BiH treba da budu ponosni na ovakvu djecu ali i na nastavnike koji svojim nesebičnim zalaganjem i trudom prenose znanje na mlađe generacije.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje