Početna aktuelnosti Živiničko naselje Živinice Gornje od srijede nema vodu, i upitno je...

Živiničko naselje Živinice Gornje od srijede nema vodu, i upitno je kada će je dobiti

427
0
Podijeli

U 21. stoljeću ne moći se istuširati , oprati veš, skuhati ručak, prava je muka za one koji se vodom snadbijevaju sa Vodovoda Pješinac.

Stanovnici ovog dijela Grada Živinica su očajni, a dodatno ih ljuti to što se zna da Vodovod Pješinac ima tolike rezerve vode da naselje može biti  sigurno kada je u pitanju vodosnabdijevanje,  još mnogo godina.

Mještani ovoga kraja,  su već u srijedu  ostali bez vode , i to bez ikakvog najavljenog isključenja .

Istina, i raniji su česme ostajale bez vode, ali bilo je to samo na par sati.

Razlozi su bili zbog kvarova koji su se dešavali .

Međutim, sada više niko ne želi odgovornost u Vodovodu Pješinac  zbog otežane naplate kod korisnika.

Kako saznajemo, tri čovjeka do sada su činila UO Vodovoda , te vršili naplatu  i  brinuli  za kvarove koji se dešavaju, ali kako je u posljednje vrijeme  postalo, kako su nama kazali nemoguće od nekih korisnika naplatiti vodu, u srijedu su ˝digli˝ruke od pomenute obaveze.

Jedan od ovlaštenih za naplatu(ime poznato našoj redakciji)  je istako , da je ulazak u dvorište i očitavanje stanja potrošnje vode na vodomjeru, kod nekih ljudi,  postala noća mora.

˝Obzirom da sam prilikom zadnje naplate imao zaista velike pritiske i prijetnje, odlučio sam,  da se povučem sa ovog posla˝, kazao nam je naš sagovornik.

MZ Živinice Gornje ima oko 450 domaćinstava, u Savjetu su nam dali informaciju,   da  UO Vodovoda  na kraju svakog mjeseca izvještaj podnosi njima, te prema navedenom,  vodu plaća više od pola .

Vodovod nema nikakvih dugovanja, posljednji račun za električnu energiju bio je iznad 2000 KM , i sve je plaćeno do posljednjeg feninga, kazali su nam.

Ali dugovanja korisnika Vodovodu,  ima. Kako problem riješiti, u Savjetu MZ -e još  uvijek ne znaju.

Pomoć su tražili jučer i u Gradskoj upravi, osim obećane cisterne vode, koja je istina, danas tokom našeg snimanja ove priče i stigla, druge nije bilo.

Napominjemo , da će u ovoj MZ-i za 7 dana nešto više od 200 djece biti dočekano u osnovnoj školi Živinice Gornje.

Ukoliko se ne riješi problem vodosnabdijevanje, postoji mogućost zaraznih bolesti.

Hoće li se dozvoliti nastanak još  većeg problema?

Hoće li se Gradska vlast uključiti u rješavanje pomenutog , pitanja su na koja će stanovnici ovoga kraja sačekati , kao što  svakim danom čekaju da poteče vode iz njihovih česmi.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje