Početna aktuelnosti Obilježeno 50 godina džamije “Centar” u Dubravama Gornjim

Obilježeno 50 godina džamije “Centar” u Dubravama Gornjim

1237
0
Podijeli

Dubravci su i ovog vikenda pokazali složnost i jedinstvo u organizaciji obilježavanja 50 godina džamije „Centar“ u Dubravama Gornjim.Neposredno pred početak vjerskog programa položeno je cvijeće na spomen obilježje kod Područne škole i proučena fatiha za 21 borca koji su život dali za odbranu domovine i heroja oslobodilačkog rata rahmetli Nesiba Malkića.

nakon čega su se prisutni uputili u harem džamije gdje je održan vjerski dio programa.

Svečanost su uveličale brojne zvanice iz državnog , kantonalnog i gradskog nivoa.

Prisutnima su govorili domaćini, imam džamije “Centar” Amir ef. Sakić, predsjednik džematskog odbora Almir Dedić, gradonačelnik Samir Kamenjaković, glavni imam Medžlisa Iz Živinice Sedin ef.Karić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Fehim Šljivić, federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević, predsjednik ureda za hadž IZ BiH Nezim ef. Halilović, ispred muftijstva tuzlanskog Mustafa ef. Gobeljić.

Džamija “Centar” počela se graditi 60-tih godina da bi svečano otvaranje bilo urpiličeno 1969.godine. Iz ove džamije poteklo je mnogo uzoritih građana, vjernika, hadžija, alima. Iz ove džamije izgrađena su još tri vjerska objekta u Dubravama. Dubrave se mogu pohvaliti time da su jedna od rijetkih zajednica u BiH koja ima šest hafiza. O svemu tome, ali i o hrabrim borcima Dubrava bilo je govora na ovoj svečanosti.

Vjerski program upotpunili su Hor Bir bošnjak i hafizi iz Dubrava.

Merisa Mujčinović

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje