Početna aktuelnosti 20. jun rok da Rudnik Đurđevik sanira dionicu puta u Požaru

20. jun rok da Rudnik Đurđevik sanira dionicu puta u Požaru

452
0
Podijeli

Kako bi došli do rješenja problema jučer je održan sastanak mještana Beširovići i Jahići sa predstavnicima Površinskog kopa Višća kao i sa načelnikom općine Živinice.

Tema sastanka bilo je rješenje problema u saobraćajnoj komunikaciji na relaciji od Požara do pružnog prelaza u Višći.

Mještani ističu ovaj problem traje još od 1975.godine i da od tada dobijaju obećanja od rudnika da će se uspostaviti putna komunikacija, međutim i danas je ispred njih isti problem. Lokalni stanovnici dodaju da su ponajviše ugrožena djeca koja se kreću tom dionicom na putu do škole.

U iznošenju svojih zahtjeva oni koji žive i rade u naseljenim mjestima Beširovići i Jahići su bili jasni, traže da se dionica puta Požar – pružni prelaz Višća uredi sitnim nasipom, asfaltira  i  riješi odvodnja površinske vode s puta.

Rok za realizaciju zahtjeva je do 20.juna, istakli su ovom prilikom lokalni mještani.

Međutim iz Rudnika nisu sigurni da će isti zahtjevi biti udovoljeni do ponuđenog datuma, jer je neophodno provesti proceduru za nabavku, kazao je tehnički rukovodilac PK Višća Samid Butković, te dodao da svakako postoji volja da se ovaj problem što prije riješi .

Načelnik općine Živinice Samir Kamenjaković ovom prilikom kazao je da općina nema nadležnosti nad ovim rudnikom, ali da će Općina nastojati pomoći ovim mještanima.

Za nadati se da će problem stanovništva ovog kraja biti riješen do 20.juna, kako bi  ne bi došlo do blokade rada PK Višća, a i kako agonija ovih mještana ne bi bila nastavljena.

Prema nekim informacijama problem mještana Višće mogao bi biti tema i na dnevnom redu na nekoj od narednih sjednica OV Živinice.

Ostaje da vidimo hoće li mještani Višće Gornje i ovoga puta dobiti bitku, kao što su to učinili prije tri godine kada su uspjeli zaustaviti odlaganje komunalnog otpada u ovoj MZ.

Novinar:Mehmed Smajlović

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje