Početna aktuelnosti 29. novembar – Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom

29. novembar – Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom

274
0
Podijeli
Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom se obilježava od strane Ujedinjenih nacija 29. novembra svake godine u skladu sa mandatima Generalne skupštine UN-a sadržanim u rezolucijama 32/40B od 2. decembra 1977. godine, 34/65D od 12. decembra 1979. godine i povezanim rezolucijama usvojenim u okviru agende “Pitanje Palestine.”
Datum 29. novembar je izabran zbog njegovog značenja i značaja za narod Palestine. Tog dana 1947. godine, Generalna skupština je usvojila rezoluciju 181 (II), koja je postala poznata kao Rezolucija o particiji.  Ova rezolucija je omogućila osnivanje ‘jevrejske države’ i ‘arapske države’ u Palestini, sa Jerusalimom kao zasebnom pravnom cjelinom pod posebnom međunarodnom ingerencijom. Od dvije države koje su trebale biti stvorene ovom rezolucijom, samo jedna, Izrael, je do sada realizovana.
Palestinki narod, koji trenutno broji više od 12 miliona, živi prvenstveno na palestinskoj teritoriji okupiranoj od strane Izraela od 1967. godine, uključujući i Istočni Jerusalim; zatim u Izraelu; u okolnim arapskim zemljama; i u izbjegličkim kampovima u regionu.
Međunarodni dan solidarnosti tradicionalno pruža priliku međunarodnoj zajednici da usmjeri pažnju na činjenicu da pitanje Palestine i dalje ostaje neriješeno, i da narod Palestine tek treba da dobije svoja neotuđiva prava definisana od strane Generalne skupštine, i to pravo na samoopredjeljenje bez spoljnog miješanja, pravo na nacionalnu nezavisnost i suverenitet, i pravo na povratak u svoje domove i posjede iz kojih su protjerani.
Kao odgovor na poziv Ujedinjenih nacija, razne aktivnosti se preduzimaju svake godine od strane vlada i civilnog društva sa ciljem obilježavanja Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom. Ove aktivnosti uključuju između ostalog specijalna saopštenja solidarnosti sa palestinskim narodom, organizovanje sastanaka, objavljivanje publikacija i drugog informativnog materijala, kao i prikazivanje filmova.
Obilježavanje Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom ove godine je još potrebnije zbog inteziviranja izraelskih zločina.
2023. godina je najsmrtonosnija za palestinski narod.
Izraelska vlada svakodnevno sporovodi politiku rušenja domova, genocida i etničkog češćenja Palestinaca.
Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje