Početna aktuelnosti Dan Državnosti BiH dostojanstveno obilježen u džematu Šerići

Dan Državnosti BiH dostojanstveno obilježen u džematu Šerići

127
0
Podijeli

U sklopu obilježavanja Dana državnosti  Bosne i Hercegovine džemat Šerići, na čelu sa svojim imamom Amelom ef. Mukinovićem i džematskim odborom Šerići,  priredio je izuzetan program.

U petak prije džume namaza postavljen je “Pano dječije ljubavi prema Domovini”, a kojeg su izradili uČenici mekteba sa svojim muallimom.

Na panou su, pored raznih radova, mjesto našli i šehidi džemata Šerići sa prigodnim tekstom.

Poslije džume namaza odigran je, sada već tradicionalni, četvrti stonoteniski turnir istim povodom.

Isti dan je, prije jacije namaza, zvanično puštena u rad šadrvan – česma ispred džamije, a poslije jacije je upriličeno predavanje na temu “Važnost države”, gost – predavač bio je Ferid ef. Fejzić koji je i sam bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine i jako nadahnuto je govorio na ovu temu.

U subotu i nedjelju su džematlije džemata Šerići posjetili memorijalni centar Kamičani u Kozarcu gdje ih je docekao hafiz Amir ef. Mahić, a poslije toga je upriličena posjeta mezaru rahmetli generala Izeta Nanića kao i njegove majke Rasime.

Poslije Bužima i Kozarca , džematlije Šerića, na čelu sa svojim imamom, posjetili su i mjesto Turija kod Bihaća gdje su dovu proučili i na mezaru heroja Adila Bešića.

U nedjelju je posjećen i mezar rahmetli generala Mehmeda Alagića u Fajtovcima kod Sanskog Mosta, gdje su ih primili imam i predsjednik džemata i govorili o rahmetli generalu.

Po povratku svojim kućama, klanjali su akšam namaz u Ferhadija džamiji u Banjoj Luci.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje