Početna aktuelnosti Dan planete Zemlje obilježen u Prvoj osnovnoj školi Živinice

Dan planete Zemlje obilježen u Prvoj osnovnoj školi Živinice

119
0
Podijeli

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila svake godine s ciljem ukazivanja na probleme sa kojima se susreću priroda i čovjek, podizanja svijesti svjetske populacije o problemima vezanim za globalno onečišćenje okoliša ali i pronalaska najboljih rješenja za njegovu zaštitu.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana planete Zemlje, za Tuzlanski kanton, upriličena je jučer u Prvoj osnovnoj školi Živinice.

Uposlenici i menadžment Škole organizirali su okrugli sto u saradnji sa Vladom Tuzlanskom kantona i Udruženjem Eko-Zeleni TK-a.

U uvodnom obraćanju na manifestaciji obilježavanja Dana planete zemlje u Prvoj osnovnoj školi Živinice, sve prisutne pozdravio je direktor Škole Avdo Memić i svima se zahvalio na učešću u prigodnom okruglom stolu na temu očuvanja planete Zemlje od onečišćenja svake vrste.

Posebnu zahvalnost uputio je roditeljima učenika.

Koordinatorice manifestacije u Prvoj osnovnoj školi bile su djelatnice ove ugledne obrazovne ustanove Brankica Salibašić I Mersida Čaušević.

Podršku jučerašnjem Okruglom stolu, svojim učešćem, dao je i predsjednik Eko – zelenih Tuzlanskog kantona profesor Muhamed Omerović.

Gradonačelnik Živinica Began Muhić istakao je da naša lokalna zajednica ima evidentne probleme sa zagađenjem okoliša i životne sredine ali da u posljednje vrijeme čini krupne korake u procesu zelene tranzicije i da je u tome predvodnica u našoj zemlji.

Savjetnik premijera TK-a Amir Kuluglić je, u ime premijera Irfana Halilagića, pozdravio prisutne na manifestaciji obilježavanja Planete Zemlje i izrazio punu podršku Vlade Tuzlanskog kantona projektima razvijanja ekološke svijesti građana.

Ministrica prostornog uređenja  Tuzlanskog kantona Anela Ajšić, u svom obraćanju, istakla je da moramo globalno ekološki promišljati, a djelovati lokalno na zaštiti ljudskog staništa od onečišćenja.

U jučerašnjoj centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana planete Zemlje za područje Tuzlanskog kantona, a koje je održano u Prvoj osnovnoj školi Živinice, učešće su još uzeli: Pomoćnik ministra obrazovanja TK Asim Bojić, dekan Rudarsko – geološkog fakulteta Kemal Gutić, profesor Sead Noćajević, te direktori živiničkih javnih preduzeća i ustanova, profesori osnovnih škola grada Živinice.

Nosioci organizacijskih aktivnosti, pored već spomenutih, bili su Lejla Kurtić i Šabanović, scensko uređenje; Ekološka sekcija predvođena Mirzetom Abadžić.

Učenici koji su pripremili i realizirali prigodan program bili su: Una Salkanović (I razred), Nejla Bešić (V razred), Amar Mehidić (VI razred), Hamza Avdić, Melika Habibović, Nadir Zoletić i Elmina Čolić (IX razred).

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje