Početna aktuelnosti Aktivnosti Veterinarske stanice Živinice

Aktivnosti Veterinarske stanice Živinice

209
0
Podijeli

Sa niskim temperaturama počela je i sezona svinjokolja.

U gradskoj veterninarskoj stanici kažu da tokom cijele godine vrše pregled mesa na trihinelozu , a u ovom mjesecu je to intenzivirano.

Pored redovnih aktivnosti, Veterinarska stanica  Živinice ovih dana vrši i akciju sterilizacije  i kastracije mačaka  i pasa odnosno kućnih ljubimaca.

U vrijeme svinjokolja koje je aktuelno ovih dana, prisutna je i potencijalna opasnost od trihineloze.

Ispravnost mesa kod zaklanih životinja često se ne kontroliše, a provjera mesa jedina je preventiva od ove zarazne bolesti.

Trihineloza je neizlječiva, a prate je simptomi stomačnih  tegoba, groznice i povišene temperature.

Bliže se novogodišnji i božićni praznici sa obaveznim pečenjem na trpezi, pa veterinari iz JP Veterinarska stanica Živinice ,  savetuju  da se  meso kontroliše  na trihinelozu.

5 KM koliko košta pregled u Veterinarskoj stanici Živinice , mala je cijena za potencijalnu opasnost koja vreba od trihinele. Trihineloza je skrivena bolest domaćih i divljih životinja i opasna je što se ne vidi golim okom, kazao nam je veterinar Asmir Salihović.

Trihineloza je skrivena bolest domaćih i divljih životinja i opasna je što se ne vidi golim okom, kazao nam je  direktor JP Veterinarska stanica Asmir Salihović.

Posljedice za ljudsko zdravlje od trihineloze  su doživotne, jer parazit ostaje u organizmu zauvjek.

Zavisno od opšteg zdravstvenog stanja čovjeka, količine unesenog mesa kao i broja unesenih larvi, infekcija se  može javiti već poslije nekoliko dana, a u nekim slučajevima i do 45 dana. Pojava temperature, povraćanja, dijareje, muke i malaksalosti najčešće se tumače kao grip ili prehlada i ne mogu odmah ukazati na inficiranost trihinelom. Ukoliko se posle dvije nedelje pojavi otok očnih kapaka, bolovi u mišićima, otežan govor ili kretanje, pouzdani su simptomi da je osoba zaražena. Oporavak je dugotrajan a potrebno je napomenuti da se u nekim slučajevima, kod najtežih oblika infekcije, zabilježeni i smrtni ishodi.

Pored redovnih aktivnosti , Veterinarska stanica Živinice u ovom mjesecu radi i akciju sterilizacije i kastracije kućnih ljubimaca.

Vlasnici životinja su zadovoljni pruženo uslugom koja se izvrši u našoj stanici, i to nam je najveći motiv za dalje napredovanje u radu , zaključuje direktor Salihović.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje