Početna aktuelnosti Asfaltirana dionica puta Tupković-Rainci Donji

Asfaltirana dionica puta Tupković-Rainci Donji

1162
0
Podijeli

Ovih dana bio je obustavljen saobraćaj na donici puta Tupković-Rainci Donji, zbog asfaltiranja pomenute dionice.

Radi se o projektu koji je finansiran od strane Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, grada Živinice i općine Kalesija.

Podsjećamo, početkom novembra potpisan je ugovor  od strane gradonačelnika Živinica Samira Kamenjakovića, načelnika općine Kalesija Seada Đafića te ministra za izbjegla i raseljena lica Edina Ramića o asfaltiranju dionice puta od Tupkovića do Donjih Rainaca.

Vrijednost projekta je oko 500 hiljada KM.

Ova dionica je od velikog značaja za mještene pomenutih naseljenih mjesta, kao i za dvije lokalne zajednice.

Naime, sa istočnog dijela naše lokalne zajednice veliki broj mještana radi u Kalesiji, te na posao odlaze upravo ovim putem.

Obzirom , da se put nalazio u dosta lošem stanju, iz Savjeta MZ Tupković više puta su apelovali na vlasti da urede ovu putnu komunikaciju, i samim tim mještanima dviju lokalnih zajednica učine život boljim.

Apel je urodio plodom, prije nešto više od mjesec dana, kada su Živinice i Kalesija obezbijedile sredstva , a svakako učešće je uzelo i ministarstvo za izbjegla i raseljena lica FBiH.

Dok je izvođač radova, živinička firma Holex ovih dana i završila radove na uređenju istog.

Napominjemo, da je Grad Živinice , uređenje putne komunikacije od Tupkovića prema Raincima započeo raditi još i prošle godine.

Samo je u prošloj godini iz gradskog budžeta Živinica za asfaltiranje puta izdvojeno oko 70 hiljada KM , dok je za ove radove izdvojeno još 50 hiljada KM.

Sa uređenjem  ovoga puta, ne samo da će se brže stizati do Kalesije i Tupkovića, nego će mještani živiničkih naselja koji putuju  do Tuzle  imati skraćen put najmanje za 10-tak kilometara.

Ovaj projekat je važan i za razvoj turizma na području grada Živinice.

Gradonačelnik  Samir Kamenjaković je poručio , da Živinice imaju viziju da se spoje sa Kalesijom i autoputem za bicikle ,napominjući da je naš grad prvi u BiH koji je uradio jedan ovaj projekat,i koji će biti svakako nastavljen i u narednim godinama.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje