Početna aktuelnosti Pokretne kamere postavljene na javne površine

Pokretne kamere postavljene na javne površine

970
0
Podijeli

Godinama su u Živinicama divlje deponije smeća postale svakodnevica. Otpad se odlaže uz rijeke, puteve, zelene površine pa i na izletišta.
Koliko god se radilo na tome da se deponije očiste, na istom mjestu u dogledno vrijeme nesavjesni građani ponovo odlažu otpad.
Da bi se tome stalo u kraj pribjeglo se i mjeri nabavke pokretnih kamera i sankcionisanju onih koji svjesno uništavaju prirodu.
Žalosno je da u vremenu kada sve napreduje ekološka svijest građana je ispod svakog nivoa.
Ne bismo trebali otići iz okvira naše države da vidimo kako građani u drugim sredinama vole svoju lokalnu zajednicu i čuvaju prirodu koju imaju.
S obzirom da sve u životu ide iz kuće tako i odgoj svih nas po pitanu ekologije dolazi iz baze, odnosno naše porodice. Ako su nas roditelji na vrijeme naučili da ne bacamo smeće na mjesta koja nisu predviđena za to, isto tako ćemo i mi učiti svoju djecu.

Pokretne kamere koje je nabavio Grad Živinice postavljene su na javne površine i već se vide rezultat testne faze kažu u nadležnoj službi.
Svi oni koji budu  snimljeni postavljenim kamerama, bit će novčano kažnjeni ovisno o kaznama koje su predviđene Odlukom o komunalnom redu kaže Mevludin Dedić Šef službe za inspekcijske poslove.

Za pravna lica u iznosu od 2.000 – 3.000 KM, za odogovorno lice u pravnom licu od 500 – 1.000 KM, za fizičko lice- samostalni privrednik od 1.000 – 2.000 KM i za građanska lica od 500 – 1.000 KM.   Dedić kaže da su imali slučaj nepropisnog odlaganja smeća na mjestu gdje je postavljena kamera, ta osoba je propisno i kažnjena.
Bez obzira na pokretne kamere nesavjesni građani i dalje nalaze načina da otpad odlažu na mjesta koja za to nisu predviđena.
Svjedoci smo da je u posljednje vrijeme evidentno da se smeće nalazi uz puteve i već standardno uz rijeke.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje