Početna aktuelnosti BHMAC u izvidnici terena u Ljubačama!Je li smještanje migranata na područje Živinica...

BHMAC u izvidnici terena u Ljubačama!Je li smještanje migranata na područje Živinica već gotova stvar?

143
0
Podijeli

Podsjećamo, prije sedam dana  Denis Zvizdić  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu, rekao je da su za migrante obezbijeđene dvije nove lokacije u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu.

“Riječ je o kasarnama u Blažuju i Ljubačama.˝ Očekujemo da budemo uvedeni u posjed”, rekao je Zvizdić i istakao da čim se uđe u posjed slijedi opremanje tih objekata kako bi se u njima moglo boraviti u toku zimskog perioda.

Navedene lokacije dodijelila je Vlada Federacije BiH.

Nakon toga uslijedi su oštra protivljenja lokalnih vlasti kako u Živinicama tako i u Tuzli. Odluci se svakako protivi i  lokalno stanovništvo.

Treba istaći da na  lokacija u Ljubačama u koju se namjeravaju useliti migranti , tačnije prostor od 115 hiljada metara kvadratnih pod sumnjom je da je miniran .

Međutim, polako se vrše pripreme kako bi migranti mogli biti smješteni na ovu lokaciju.Tokom proteklog dana ali i danas ispred bivše kasarne Ljubače bili su predstavnici BHMAC-a sa predstavnicima Federalne uprave civilne zaštite , kako bi uvidjeli stanje na terenu.

Ulazak na posjed im nije dozvoljen , jer iako je ranije u medijima govoreno da se radi o napuštenoj lokaciji, ipak je ovo zemljište  pod zakupom. Naime građanin Grada Živinica(ime poznato našoj redakciji) na ovoj lokaciji još prije 3 godine zakupio je prostor na osnovu javnog poziva koje je raspisalo Ministarsvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK-a .Ugovor o zakupu zemljišta je  potpisan na 10 godina.

S toga su predstavnici BHMAC-a i FUCZ ostali ispred zaključane kapije.

Također ,i  nekolicina mještana okolnih MZ-a  blokirala je prilaz kasarni jer ne žele migrante u blizini svojih domova.

Hoće li Odluka Vlade FBiH uprkos protivljenjima mještana i lokalnih vlasti biti provedena , ostaje da vidimo .

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje