Početna aktuelnosti Crveni križ organizovao akciju dobrovoljnog darivanja krvi

Crveni križ organizovao akciju dobrovoljnog darivanja krvi

309
0
Podijeli

Halid Dropić rođen je 1962. godine, prvi puta krvi je donirao sa svojih 18 godina. Od 1980. godine pa do danas neprekidni je darivalac tečnosti koja život znači. Krv je donirao čak 143 puta, kao osnovni razlog mnogobrojnog darivanja krvi ističe pomoć drugim ljudima koji se nalaze u stanju potrebe za ovom tečnošću,  dodaje da doniranje krvi utječe i na njegovo zdravlje te da se mnogo bolje osjeća nakon činjenja ove humane misije. Jutros je Halid Dropić posjetio Crveni križ grada Živinice gdje je organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi te je još jednom uspješno donirao dragocjenu tečnost.

Za Crveni križ grada Živinice organizovanje akcija dobrovoljnog darivanja krvi jedna je od primarnih aktivnosti u njihovom radu i djelovanju. Povjerenje građana koje su godinama gradili ne žele prekidati, te baš naprotiv iz godine u godinu sprovode sve veći broj redovnih i vanrednih akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Akcije koje organizuju mladi iz Crvenog križa grada Živinice dolaze iz reda najposjećeniji, a i danas mnogobrojni građani posjetili su prostorije Crvenog križa.

Transfuzija krvi i krvnih sastojaka svake godine spašava milione života, ovaj postupak ima važnu ulogu u očuvanju života, pomaže pacijentima koji pate od stanja koja ugrožavaju život da žive duže i kvalitetnije te svakodnevno predstavlja podršku kompleksnim hirurškim i medicinskim zahtjevima. Naš zadatak je da se pobrinemo da pacijenti ne čekaju krv već da bolnice uvijek imaju dovoljne količine krvi, sa tom misijom se i organizuju akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

Potreba za krvlju je stalna. Godišnje za pacijente koji se liječe u javnoj zdravstvenoj ustanovi Univerzitetski klinički centar u Tuzli neophodno je obezbijediti da krv daruje najmanje 3% stanovništva, odnosno da svakodnevno krv daruje minimalno 40 naših sugrađana. Crveni križ grada Živinice i u ovoj godini organizovati će veliki broj akcija dobrovoljnog darivanja tečnosti koja život znači.

Prostorije Crvenog križa grada Živinice danas je posjetilo 47 dobrovoljnih darivatelja krvi, a njih 37 uspješno je darovalo tečnost koja život znači.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje