Početna aktuelnosti Dan “Zlatnih ljiljana BiH” obilježen u Živinicama

Dan “Zlatnih ljiljana BiH” obilježen u Živinicama

146
0
Podijeli

Zlatni ljiljan je vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u BiH. Dodjeljivan je vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije ratne poduhvate. Odlikovanje Zlatni ljiljan se dodjeljuje pripadnicima oružanih snaga koji su se naročito istakli u oružanom suprotstavljanju agresoru, doprinijeli proširenju slobodnih dijelova Republike, izvršili više slobodnih djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje, pri čemu su agresoru naneseni znatni gubici u ljudstvu i materijalnim sredstvima.

Na skromniji način zbog trenutne situacije, Dan zlatnih ljiljana obilježen je i u Živinicama polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje palim borcima odbrambeno oslobodilačkog rata 92/95 i kod biste heroja oslobodilačkog rata rahmetli Nesiba Malkića.

Živiničani su uvijek služili kao primjer, pa tako i u posljednjem ratu, 42 borca su dobitnici Zlatnog ljiljana, 7 boraca su nosioci Srebrnog štita, jedan je heroj oslobodilačkog rata, 2 policajca su nosioci Zlatne policijske značke, jedan srebrne, jedan policijske medalje za hrabrost.

Izjava gradonačelnik

Zlatnim ljiljanom u BiH su ukupno odlikovane 1782 osobe, od tog broja posthumno 982 pripadnika ARBiH.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje