Početna aktuelnosti Danas je Međunarodni dan planinarenja

Danas je Međunarodni dan planinarenja

536
0
Podijeli

Planinarenje je jedan od najpopularnijih zdravih vidova vježbanja, ali i dealan način za održavanje i poboljšavanje psihofizičke kondicije. Pored toga što relaksira, opušta dušu i tijelo, hodanje također jača mišiće cijelog tijela, posebno nogu, te pospješuje pokretljivost zglobova. Također, podstiče imonološki sistem, te pozitivno djeluje na rad srca i krvotoka.

Masovniji planinarski pokret nastao je u 19. stoljeću, a prvi planinarski pothvati razumijevali su isključivo kretanje prirodom, za razliku od današnjih širokih aktivnosti.

Planinarsko društvo Drenik osnovano je 2003.godine, danas broji 96.članova. Njihov predsjednik Užičanin već osam godina aktivno se bavi planinarenjem, a kako kaže osnovni motivi za planinarenje jesu čovjekova želja za vječnim kretanjem, upoznavanjem prirode, prostora i novih ljudi, osvajanjem novih vrhunaca.

Članovi našeg PD „Drenik“, godinama provode misiju očuvanja planina i prirode koja nas okružuje, a od ove godine planirali su da oforme i planinarske sekcije u osnovnim školama.

Planinareći prvenstveno upoznajemo prirodu, prostor, ali i nove ljude koje veže istinska ljubav prema prirodi. PLaninarstvo je stil i način života,koji uključuje niz različitih i zanimljivih aktivnosti kojima se uveliko doprinosi fizičkoj i psihičkoj ravnoteži tijela.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje