Početna aktuelnosti Danas se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom

Danas se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom

375
0
Podijeli

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006.godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 hromozoma umesto 2 hromozoma, na 21 hromozomskom paru.

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog hromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća. Uzrok Downovog sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar, prof. Jerome Lejeune.

Na 21. paru hromosoma otkrio je još jedan hromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 hromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 hromosoma.

Takav poremećaj nalazi se u svakog čovjeka s Downovim sindromom. Nije ga moguće izmijeniti, niti liječiti.

Ime “Down” potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom na svom djetetu , gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju. Simptomi variraju u težini, pa se razvojni problemi mogu kretati od umjerenih do ozbiljnih. Ljudi s Downovim sindromom imaju određeni stepen poremećaja u razvoju (mentalni hendikep).

Stepen poremećaja varira od osobe do osobe i nemoguće je odmah poslije porođaja ustanoviti koji će stepen poremećaja dijete imati.

Prosječno jedno od 650 novorođene djece u svijetu se rađa sa sindromom Down. Ovaj sindrom može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

Predstavnici Bosne i Hercegovine danas će prisustvovati svečanoj sjednici Evropskog parlamenta povodom Svjetskog dana Down sindroma u Briselu.

Simbol obilježavanja ovog dana su šarene čarape, Zato obucimo danas šarene čarape kako bi simbolizovali različitosti, koje su baš kao i čarape, prepune šarenila i boja. Omogućimo im da se osjećaju ravnopravno i prihvaćeno, jer jedino tako možemo funkcionisati kao društvo.

Novinarka/ Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje