Početna aktuelnosti Djeca građanima mjerila šećer u krvi

Djeca građanima mjerila šećer u krvi

905
0
Podijeli

Dva su osnovna oblika šećerne bolesti, tip1 i tip2.

Dijabetes tip 1 većinom nastaje u djetinjstvu ili u adolescenciji i do nedavno je bio najčešći oblik otkriven prije 30. godine života, ali se može ispoljiti i u odraslih. Na dijabetes tip 1 otpada 10% svih slučajeva dijabetesa.

Svjetski dan dijabetesa je najveća kampanja u svijetu za podizanje svijesti o dijabetesu. Ovaj dan, 14. novembar, obilježava se u više od 160 zemalja. Cilj je privući i održati pažnju javnosti na ogromnom značaju dijabetesa kao svjetskog zdravstvenog izazova.

Dijabetes tip 1 je klasificiran kao autoimuno oboljenje, što označava stanje u kojem imuni sistem organizma „napada“ svoje vlastito tkivo i organe.

Od nedavno je u Živinicama osnovano UG „Djeca oboljela od dijabetesa tip 1“, koje je danas organizovalo akciju mjerenja šećera za građane.

Udruženje je osnovano kako bi ukazalo na ovu bolest sa kojom se teško boriti jer ts borba nikada ne prestaje od dana kada se otkrije.

Članovi udruženja djeca koja svakodnevno sama sebe bodu kako bi provjerila nivo šećera u krvi danas su mjerili šećer građanima.

Udruženje je od osnivanja dobilo podršku Grada Živinice te je današnju akciju podržao i gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Od trenutka postavljanja dijagnoze, mnoge stvari promijenit će se u životu djeteta i njegove obitelji. Uslijedit će boravak u bolnici, a nakon što se smire nevjerica, šok, ljutnja i tuga, započet će proces edukacije. Nužno je da dijete (ovisno o dobi) i njegovi roditelji dobiju sve potrebne informacije i steknu praktična znanja koja će im omogućiti da se vrate kući i nastave uspješno živjeti s dijabetesom. U procesu edukacije nužan je timski rad, a presudno je međusobno povjerenje djeteta, njegovih roditelja i medicinskog osoblja. Važno je znati da nije svaka promjena nužno loša, te da dijabetes nije ograničenje u bilo kojem važnom segmentu djetetova života. To i jeste jedan od ciljeva Udruženja, razmjena iskustava te zajednička borba sa bolešću i život s njom.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje