Početna aktuelnosti Druga osnovna škola Živinice dobila fotonaponsku elektranu

Druga osnovna škola Živinice dobila fotonaponsku elektranu

175
0
Podijeli

U prošli petak je u Drugoj osnovnoj školi Živinice bilo svečano.
Razlog tome je što je ova odgojno – obrazovna ustanova, među prvima u Bosni i Hercegovini, dobila svoju fotonaponsku – solarnu elektranu.
Struju proizvedenu na ovaj način Druga osnovna škola će koristiti za vlastite potrebe, a uštede u potrošnji struje škola će koristiti u druge projekte kojima će se poboljšati obrazovni proces i uslovi za rad svih aktera u nastavnom procesu.
Prisutnima se obratio v.d.direktora Asim Bojić koji je istakao značaj investicije koja će školi omogućiti značajne uštede.
Uz školu u Klokotnici,ovo je jedna od prvih osnovnih škola u Bosni i Hercegovini koja je u sklopu projekta „Sunčane škole“, a zahvaljujući donaciji Fonda otvoreno društvo BiH i MKF Partner, dobila ovakvu elektranu.
Ovom svečanom činu prisustvovao je i gradonačelnik Živinica Began Muhić.
Učenici i njihovi nastavnici – mentori pripremili su lijep i sadržajan kulturni program, a svim učesnicima u realizaciji projekta instaliranja fotonaponske elektrane u Drugoj osnovnoj školi Živinice dodijeljene su prigodne zahvalnice.
Na kraju svečanosti simbolično je presječena crvena vrpca te je otvorena fotonaponska solarna elektrana u Drugoj osnovnoj školi Živinice.


Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje